Noi detalii despre licitațiile câștigate de firma fondate de către parlamentarul PLDM Grigore Cobzac, despre care Ziarul de Gardă a scris anterior că a obținut zeci de milioane de lei din contracte cu statul. Potrivit unui raport al Inspecției Financiare din subordinea Ministerului Finanțelor, SRL Digricom a câștigat prin fraudă mai multe licitații cu autoritățile locale din raionul Hâncești, unde Cobzac a fost președinte, înainte să fie ales în Legislativ. Mai mult, inspectorii au descoperit că și lucrările au fost efectuate cu abateri, iar compania a majorat nejustificat unele cheltuieli.

Este vorba despre proiectul ”Aprovizionarea cu apă potabilă a satului Ciuciuleni, raionul Hâncești”, ”Construcția rețelelor de canalizare, a stației de pompare și stației de epurare a apelor din satul Fundul Galbenei, raionul Hâncești”, ”Construcția sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare în satul Sofia, raionul Hâncești”. În toate cele trei cazuri au fost depistate grave abateri de la legislație și chiar abuzuri.

Astfel, în cazul contractului cu Primăria din Ciuciuleni, acordul în valoare de 2,23 milioane de lei prevedea că termenul de executare a lucrărilor era de patru luni, dar acesta nu a fost respectat. Actul de terminare a lucrărilor a fost întocmit abia în data de 15 mai 2013, peste opt luni după termenul limită stabilit de contract. Mai mult, nu a fost respectată nici cerința legală de depunere pe un cont special a garanției de bună execuție a lucrărilor de către câștigătorul licitației, în sumă de 5% din valoarea contractului.

O situație mult mai gravă e în cazul proiectului din Fundul Galbenei. Inspectorii au stabilit că licitația a avut un caracter formal și asta pentru că firma lui Cobzac a încheiat contractul pentru executarea lucrărilor cu o săptămână înainte de ziua concursului. Și în acest caz SRL Digricom nu a depus pe cont garanția de bună execuție a lucrărilor, în sumă de 263,5 mii de lei. Deși contractul a fost semnat la începutul lunii ianuarie 2014, nici peste trei ani, proiectul nu a fost finalizat. Și asta pentru că firma afiliată lui Cobzac nu a valorificat mijloacele financiare aprobate din Fondul Economic Naționat în sumă de 655,3 mii de lei, echivalentul valorii utilajului stației de epurare ”Biotal-60” din cauza neprezentării documentelor justificative de executare a lucrărilor. Din analiza documentelor s-a constatat că Digricom a propus la licitație o ofertă suspect de mică. Antreprenorul și-a asumat angajamentul să monteze utilajul la două stații de epurare cu o capacitate de 60 de m.c. pe zi, în valoare de 628,2 mii de lei sau 314,1 mii de lei pentru o unitate. Concluzia experților este că oferta a fost intenționat diminuată, ca să fie asigurată câștigarea licitației, de altfel, organizată de formă.

Screenshot_8

Curios este că, la câteva luni după ce a fost semnat contractul cu primăria din Fundul Galbenei, firma a cerut încheiarea unui cord adițional, prin care să fie majorată suma contractului cu 385,741 mii de lei ”în legătură cu majorarea volumului de lucru”.
Nereguli cu duiumul au fost descoperite și la Sofia. Astfel, în perioada inspectată s-a constatat că, prin contracte adiționale, au fost modificate atât termenul de executare a lucrărilor, cât și valoarea lor. Totodată, au fost excluse unele denumiri de lucrări și înlocuite cu altele, care nu au fost prevăzute în caietul de sarcini. Pentru anumite poziții incluse în documente nu există acte justificative. Ca urmare, doar în cazul celor trei proiecte, suma totală a lucrărilor a fost majorată neîntemeiat cu 235,8 mii de lei.

La scurt timp după ce Grigore Cobzac a ajuns în Parlament, pe lista PLDM, Ziarul de Gardă a scris că acesta este deputatul care a beneficiat cel mai mult de pe urma licitaţiilor cu statul. Cobzac, care potrivit CV-ului este de profesie maistru-constructor, a obţinut în 2013-2015 cel puţin 35 de contracte cu statul prin intermediul firmei Digricom SRL, condusă de el şi de fiul său, Victor.

”Din datele disponibile pe pagina web a Agenţiei de Achiziţii Publice deducem că acest SRL activează şi câştigă licitaţiile practic doar la Hânceşti, locul de baştină al deputatului, unde acesta a lucrat, timp de patru ani, în calitate de preşedinte al Consiliului Raional. Firma controlată de familia Cobzac, specializată în construcţii, a obţinut din contracte cu autorităţile publice, pe care tot el le gestiona, fiind preşedintele Consiliului Raional, peste 25 de milioane de lei doar în 2013-2015”, scrie Ziarul de Gardă.

Este de menționat că, potrivit declaraței de venit pentru 2016, Cobzac deținea 12,2% din capitalul social al SRL Digricom, iar în 2017, deputatul liberal-democrat și-a majorat cpta până la 13,28%. Nici într-o declarație nu este declara, însă, vreun venit obținut de la această companie.

Întrebat de reporterul de la Ziarul de Gardă de ce nu a trecut în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietăţi banii obţinuţi din contractele de zeci de milioane de lei, Cobzac a declarat că nu a ajuns încă să beneficieze de acei bani.

„Venitul de la întreprindere şi venitul obţinut în buzunar sunt două lucruri diferite. Banii au rămas în afacere, i-am reinvestit”, susţine el.

SRL Digricom a fost înființată în data de 27 martie 2001. Fondatori ai companiei sunt deputatul PLDM Grigore Cobzac și soția sa, Maria. Societatea este condusă de fiul lui Cobzac, Victor.

Screenshot_13

digric