Comandamentul Forţelor Terestre (CFT) desfăşoară în perioada 17 octombrie — 4 noiembrie curent, în Batalionul de Geniu „Codru” de la Negreşti, un curs de instruire în domeniul dezamorsării obiectelor explozive (EOD), la care participă militari din subunităţile de geniu ale Armatei Naţionale.

Potrivit locotenent-colonelului Serghei Chilivnic, şeful Serviciului Geniu din cadrul CFT, cei 15 genişti studiază tipologia şi metodele de distrugere a muniţiilor, cercetarea EOD, regulile de siguranţă în timpul mânuirii muniţiilor, consecinţele exploziilor, depozitarea şi transportarea obiectelor explozive, dar şi asanarea teritoriului de muniţii. De asemenea, programul cursului cuprinde activităţi practice pentru identificarea, depistarea, transportarea şi neutralizarea muniţiilor.

Locotenent-colonelul Chilivnic a menţionat că instruirea este desfăşurată de specialişti în geniu din cadrul Comandamentului European al Statelor Unite ale Americii.

Sursa a specificat că activitatea respectivă face parte dintr-un proiect de asistenţă umanitară, derulat de Guvernul SUA în Republica Moldova începând cu 2013. Proiectul prevede instruirea personalului Armatei Naţionale în domeniul dezamorsării obiectelor explozive, dar şi donaţii de echipament special cum ar fi: staţii radio, calculatoare şi echipamentul pentru desfăşurarea pregătirii de specialitate.