Curtea de Apel Chișinău califică intenția avocaților Baroului Chișinău de boicotare a ședințelor de judecată, cu declanșarea unei greve generale, drept o imixtiune directă în activitatea judecătorilor.

Reacția vine după ce avocații s-au arătat revoltați de aplicarea excesivă a arestului preventiv și arestului la domiciliu. Într-un comunicat al instanței se arată că este inadmisibilă înaintarea unor revendicări la soluțiile ce urmează să le adopte magistrații la recurs. În comunicat se menționează că argumentele avocaților, care fac referire la statistica aplicării arestului, au la bază un raport superficial, elaborat de avocați stagiari, în care nu s-a ținut cont de categoria infracțiunior pentru care au fost aplicate arestul preventiv și cel la domiciliu.

Studiul paralel efectuat de instituția noastră indică faptul că în majoritatea cazurilor (în jur de 80%) măsurile preventive sub formă de arest preventiv sau la domiciliu se dispun în privința infracțiunilor deosebit de grave sau excepțional de grave săvârșite cu intenție”, se menționează în comunicatul Curții de Apel. Este vorba despre infracțiunile legate de droguri, omor, escrocherie, corupție.

 Curtea de Apel Chișinău atrage atenția și asupra faptului că măsura de reprimare se aplică de judecătorul de instrucție, iar instanța de recurs, în cazul contestării, verifică legalitatea încheierii atacate și argumentele invocate în cererea de recurs, având drept scop repararea erorilor de drept comise de instanţa de fond.