16 tineri şi tinere din diferite localităţi ale Moldovei, voluntari ai Centrului Naţional Anticorupţie, şi-au propus să contribuie la prevenirea corupţiei și promovarea integrității prin metode inovative. Susţinuţi de CNA şi PNUD, ei vor elabora propriile platforme şi idei de comunicare prin care să combată taxele neformale, favoritismul, copiatul – practici care generează corupţia în învăţământ.

Aceştia au participat la un program de instruire la CNA, deschis de directorul Centrului Naţional Anticorupţie Bogdan Zumbreanu. Şeful CNA le-a declarat voluntarilor anticorupţie că drumul pe care l-au ales este unul anevoios, iar uneori ar putea să fie tentaţi să renunţe. „Vă asumaţi o luptă grea care poate să vă aducă multe dezamăgiri. Eu personal, în carierea mea, am avut parte de decepţii, însă întotdeauna am crezut în ceea ce fac! Vreau ca voi să vă uniţi în jurul unei idei pe care să o promovăm împreună – să creştem o generaţie liberă de corupţie. Voi încă sunteţi curaţi, încă nu sunteţi contaminaţi de acest flagel, de aceea aveţi şansa de a construi în jurul vostru oaze de integritate”, a menţionat Zumbreanu.

Directorul CNA a mulţumit voluntarilor pentru că au ales să se asocieze cu CNA în lupta anticorupţie. El a ţinut să aprecieze implicarea tânărului Eduard Groza care, după o vizită la CNA, a decis să aducă Centrul la Orhei, la colegiul pedagogic Vasile Lupu. „Nu este uşor, dar e foarte necesar să punem punct la anumite practici negative care există de ani buni în educaţie”, a declarat Eduard în cadrul instruirii.

Amintim că, pe parcursul anului curent, cu sprijinul proiectului PNUD „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei, voluntarii anticorupţie se vor implica în mai multe activități de promovare a integrității academice. Ei vor organiza sesiuni de informare, jocuri tematice, flash-moburi, teatru social și alte acţiuni inovative prin care să contribuie la eradicarea practicilor care generează corupţie. Totodată, voluntarii vor participa alături de angajaţii Centrului Național Anticorupție în desfăşurarea unor activităţi de prevenire a corupţiei pentru publicul larg.

„Tinerii au un potenţial enorm. Ei pot construi poduri de încredere şi pot transmite mesaje care să genereze schimbări favorabile și consolidarea culturii integrității în societate. Noi sprijinim demersurile lor şi îi încurajăm să se implice”, a precizat Olga Crivoliubic, manageră de proiect la PNUD Moldova.

Proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova” este implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se va desfăşura în perioada 2019-2021 şi va fortifica capacitățile actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, de implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.

Sursa: cna.md