Șeful interimar al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Vasile Popa, numit recent în funcție de președintele Maia Sandu după ce i-a fost pază de corp mai mulți ani, este acuzat de fals în declarații. Bloggerul Eugen Luchianiuc a publicat copiile unor documente, care ar demonstra falsul în declarațiile scrise chiar de Vasile Popa și care, potrivit autorului, nu este apt pentru serviciul militar din motive de sănătate.

Bloggerul a publicat copia unui certificat medical pe numele lui Vasile Popa, datat din 24 martie 2014, în care se indică faptul că acesta ar fi bolnav și s-a aflat “la investigații și tratament” de multe ori în perioada 2010-2013 (vezi documentul). În document sunt hașurate mai multe informații, cel mai probabil pentru a ascunde caracterul bolii. Însă autorul scrie că în baza acestui certificat, Vasile Popa “a primit pensie de invaliditate”.

Autorul a mai publicat și o declarație semnată de Vasile Popa, din septembrie 2019, în care acesta susține că “este apt de muncă” (vezi documentul). Bloggerul scrie că în acea perioadă, când exista coaliția PSRM-PAS-PPDA, a existat înțelegerea ca bodygoardul Maiei Sandu să fie numit șef-adjunct la SPPS. Luchianiuc admite că și acum, înainte de a fi desemnat în funcția de conducere a SPPS, Popa ar fi semnat o declarație falsă.

Bloggerul se întreabă dacă Procuratura Generală se va sesiza să verifice falsul în declarații, în condițiile în care acesta conduce serviciul care trebuie să păzească primele persoane în stat.

Decizie Vasile Popa by euscatel