Premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut luni că a primit bani de la un francez judecat la Paris într-o amplă afacere de fraudare a sistemului de TVA, susținând faptul că nu a încălcat legea, relatează Agerpres.

Justiția israeliană a anunțat, la rândul său, că a început să se intereseze despre acest dosar și să ‘examineze’ această problemă. Cazul se referă la donații pe care Arnaud Mimran le-ar fi făcut către Benjamin Netanyahu în perioada în care acesta nu era premier.

Mimran este unul dintre principalii inculpați într-un proces desfășurat în luna mai la Paris. Frauda, estimată la 283 de milioane de euro, a constat în cumpărarea de cote de emisii de CO2 fără taxă într-o țară străină, înainte de a le revinde în Franța la un preț ce includea TVA, după care fondurile au fost investite într-o nouă operațiune. TVA-ul nu a fost virat niciodată statului.

În cursul audierilor, Arnaud Mimran a afirmat că în 2001 a făcut, în mod legal în opinia sa, o donație de un milion de euro pentru campania lui Benjamin Netanyahu. El a afirmat că a făcut aceasta cu titlu personal în contul personal al actualului premier israelian.

La acea vreme Netanyahu, învins în alegerile legislative din 1999, nu deținea funcții politice, dar avea „intervenții mediatice și numeroase deplasări în străinătate, pentru binele statului Israel, respectând legea”, se arată în comunicatul de presă al cabinetului premierului israelian.

„Mimran a contribuit la aceste activități publice ale lui Benjamin Netanyahu la începutul anilor 2000, în timp ce acesta era o persoană particulară și nu îndeplinea nicio funcție politică”, a adăugat sursa citată.

Procurorul general Avichai Mandelblit a ordonat examinarea mărturiei depuse de Arnaud Mimran „cât mai curând posibil după ce i s-a adus la cunoștință”, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Justiției, precizând că nicio anchetă nu a fost deschisă oficial.