Reformele din justiția moldovenească, semnarea unui memorandum de colaborare și schimbul de experiență între cele două țări prin vizite de studiu au fost subiectele discutate de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a avut o întrevedere cu ambasadorul Italiei la Chișinău, Enrico Nunziata.

Excelența Sa și-a arătat deschiderea pentru oferirea Republicii Moldova a unei expertize a autorităților italiene în procesul de reformare a justiției, specificând experiența vastă a acestora pe segmentul combaterii spălării de bani, crimei organizate și mafiei din Peninsula Apenină. De asemenea, ambasadorul a acceptat semnarea unui memorandum de colaborare în domeniul dat.

Enrico Nunziata a accentuat că Italia va oferi suport în procesele de reformare a sectorului justiției din țara noastră și a propus realizarea unor vizite de studiu cu specialiști din domeniu atât de la Ministerul Justiției, cât și de la instituțiile cooperante (Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Curtea Supremă de Justiție, etc).

Vladimir Cebotari a subliniat că acțiunile și proiectele noastre comune vor veni să ajute comunitatea de basarabeni din Italia. De asemenea, intenția Moldovei este de a simplifica procesele din justiție prin intermediul online.

Ministrul Justiției a trecut în revistă cele mai importante reforme, într-un timp foarte scurt, fiind peste 100 de acte normative realizate și aprobate în guvern și/sau parlament. Oficialul a specificat că schimbările făcute trebuie să îmbunătățească calitatea proceselor judiciare și să diminueze perioada de timp în care se examinează și soluționează fiecare dintre acestea.