Gestul candidatului PPDA la prezidențiale, Andrei Năstase, de a provoca un scandal prin contestarea înregistrării lui Marian Lupu în listele electorale trădează un înfrânt calificat, și nu un comportament învingător. De această părere este fostul consilier al președintelui României, Iulian Chifu,c are menționează că „Năstase se manifestă ca un banal outsider arţăgos şi agitat, anunţându-şi anticipat, la nivel subliminal, înfrângerea către toţi susţinătorii săi”.

În opinia lui Chifu, cea mai mare greșeală a unui candidat la alegeri este conteste scrutinul însăși, listele de alegători sau modul de organizare și înregistrarea. „Nu poţi să revendici câştigarea unei curse în care te-ai înscris, dacă începi prin a motiva viitoarea înfrângere în cadrul scrutinului prin contestarea regulilor jocului”, susține acesta.

Chifu îl compară pe Năstase cu liderul Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, care la fiecare alegeri avea obiceiul să declare că sondajele au fost greșite, că acestea trebuiau să-l arate drept câștigător. Fostul consilier prezidențial sublinează în acest sens că acuzația de furturi la urne este una a neputincioșilor, că un candidat nu poate să devină credibil în calitate de câștigător și nu va atrage voturi dacă va promova un astfel de demers public al campaniei.

„În afara neclarităţii privind neadoptarea regulii tragerii la sorţi a locului pe buletin, după înscrierea definitivă a tuturor candidaţilor, începerea campaniei cu asemenea acuzaţii trădează un înfrânt calificat, şi nu un comportament de învingător. Un învingător nu are probleme de loc pe buletinul de vot, susţinătorii săi îi vor găsi numele. Din contra, scandalul pe afaceri tehnice minore arată lipsa de preocupare pentru lucrurile serioase din campanie şi pentru propria postură în alegeri”, declară Chifu despre Năstase.