Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jack Kirby, a declarat, pe tema deciziei de a cere ambasadorilor numiţi de Barack Obama să îşi părăsească posturile, că această directivă afectează aproximativ 30% dintre diplomaţi, însă doar pe cei numiţi politic, nu şi pe diplomaţii de carieră, cum este cazul ambasadorului în Republica Moldova, James Pettit, informeaza independent.md.

„Toate numirile politice ale Administraţiei Obama au primit instrucţiunea de a-şi depune demisia, iar data limită a fost 7 decembrie, iar demisiile trebuie să intre în vigoare pe 20 ianuarie. (…) Este o practică obişnuită. Când eşti numit politic de această administraţie sau de oricare alta, nu ai aşteptarea de a rămâne după inaugurarea noii administraţii. Aşa funcţionează lucrurile”, a spus Kirby, într-o declaraţie de presă susţinută la Washington.

El a precizat că măsura nu îi afectează însă pe ambasadorii de carieră, care sunt membri ai corpului diplomatic.

„În acest caz nu a existat o astfel de directivă, nicio aşteptare ca ei să îşi depună demisia la finalul mandatului (lui Obama – n.r.)”, a precizat el.

Jack Kirby a adăugat că aproximativ 70% dintre ambasadorii SUA sunt diplomaţi de carieră, iar restul de 30% sunt numiţi politic.

Presa americană a relatat că decizia privind părăsirea posturilor a aparţinut echipei de tranziţie a preşedintelui ales, Donald Trump.

Nu este încă foarte clar ce se va întâmpla cu ambasadorul în Republica Moldova, James Pettit, care și-a început mandatul în 2015. El a lucrat în ultimii ani în diplomație, dar este la prima experiență în calitate de ambasador.