Japonia marchează joi Ziua Muntelui, cea mai recentă sărbătoare adăugată în calendarul său extins de zile libere legale – în total 16 pe an. Această nouă zi liberă a fost prevăzută în lege încă din 2014, dar actul normativ abia acum a intrat în vigoare.

Iniţiativa de a avea o zi a muntelui a aparţinut unor grupuri care promovează drumeţiile şi călătoriile montane şi care au vrut să sărbătorească terenul Japoniei şi legăturile acestuia cu geografia şi cultura naţiunii. În plus, japonezilor le place să aibă ceva specific de sărbătorit la fiecare sărbătoare legală, cum ar fi Ziua Verdeţii în luna mai, Ziua Marinei în iulie şi Ziua Respectării Bătrânilor în septembrie, deşi cei mai mulţi oameni le tratează doar ca pe o altă zi liberă.

Ziua Muntelui se sărbătoreşte la 11 august deoarece kanji (caracterele chinezeşti folosite în japoneza scrisă) pentru „opt”, arată ca laturile unui munte, iar „11” seamănă cu doi copaci, spun unii. În plus, în luna august nu exista nicio altă sărbătoare legală.

Multele vârfuri montane ale ţării sunt mai mult decât nişte simple caracteristici geografice. Ele explică popularea densă a oraşelor, înghesuite pe terenul plat din apropierea mării, precum şi cultura care a apărut acolo, după cum spun observatorii. Dar în ciuda acestui fapt extrem de urbanizare, mulţi japonezi consideră că ei sunt mai mult în contact cu natura decât locuitorii multor naţiuni dezvoltate.

Cu toate acestea, deşi drumeţiile sunt populare în Japonia, mai ales în rândul persoanelor în vârstă, un sondaj de mică anvergură realizat de Japan Weather Association a constatat că aproape o treime din cei întrebaţi nici măcar nu au auzit de noua sărbătoare. Aproape 10% s-au gândit totuşi că o excursie la munte nu este o idee rea în căldura notorie din oraşe din luna august.

Japonia are acum mai multe zile oficiale libere decât oricare alt stat membru al Grupului celor opt puteri mondiale (G8). Ea are, totodată, o problemă cu oamenii care lucrează excesiv şi nu îşi iau tot concediul la care au dreptul, fiind blamaţi pentru cererea slabă de consum şi chiar pentru rata scăzută a natalităţii din ţară. Se speră ca sărbătorile legale să încurajeze oamenii să-şi ia vacanţe mai lungi şi să cheltuiască bani în aceste concedii.

The Japan Times sugerează că noua sărbătoare va antrena cheltuieli suplimentare de 820 de miliarde de yeni (8 miliarde de dolari), inclusiv un salt în vânzările de echipamente de campare. Orice efect asupra ratei natalităţii este mai puţin clar, chiar dacă familiile sunt, probabil, recunoscătoare pentru că pot petrece mai mult timp împreună.