Potrivit unei Declarații mai vechi a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, statul moldovean a fost subordonat regimului instaurat de Vladimir Plahotniuc, de aici și declarația Parlamentului Republicii Moldova referitoare la statul capturat.  Potrivit informațiilor de presă, liderii opoziției parlamentare din acea perioadă, Maia Sandu și Andrei Năstase, au fost ținta mai multor atacuri cu fake news-uri, inclusiv înregistrări audio și video, dar și poze photoshop-ate.

Una din temele de atac la adresa Maia Sandu a fost că ea este de orientare sexuală netradițională. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2019, a fost lansată în spatial public o înregistrare video, care “ar fi fost făcută în orașul german, Munchen”. Autorii postării acestor imagini afirmă că au susprins-o pe Maia Sandu sărutându-se și țindu-se de mână cu o altă femeie. La scurt timp după ce au fost difuzate imaginile, Maia Sandu a ieșit într-un briefing ca să acuze guvernarea Plahotniuc de fals și să afirme că ea nu face parte din LGBT.

La fel, formațiunea politică condusă de Maia Sandu, a fost victima unui atac cu o înregistrare audio, pe care conducerea PAS l-a calificat drept fals. În 2016, în timpul alegerilor prezidențiale, în spațiul public au apărut două înregistrări audio, în care ar fi vocea secretarului general al formațiunii conduse de Sandu, Igor Grosu. Înregistrareainduce ideea că PAS este finanțat ilegal în campania pentru prezidențiale, iar banii au venit de la o companiei ce-i aparține lui Ilan Șor. Ulterior PAS a recunoscut că au fost transferați ilegal o sumă de bani, pe care s-a obligat să-i întoarcă, însă neagă că ar fi acționat ilegal și a acuzat guvernarea dirijată de liderul Partidului Democrat, de fals.

Andrei Năstase, la rândul său, a fost victima unor falsuri mediatice, lansate, sau nu, de fosta guvernare. Pe final de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, au apărut știri cu o presupusă interceptare telefonică între Andrei Năstase și Alexandr Slusari. În audio, printre altele, Năstase o acuză pe Maia Sandu că ar merge „mână în mână cu Vlad Plahotniuc”. Andrei Năstase a reacționat la acest audio imediat și a acuzat Cabinetul de Miniștrii condus de Pavel Filip că îl interceptează ilegal. Totodată, Năstase a afirmat că o parte din această interceptare, la partea ce ține de acuzațiile la adresa Maiei Sandu, a fost montată, mai exact „au scos din context”.

În 2017, în spațiul public a apărut o pretinsă interceptare a discuțiilor liderilor PPDA pe un chat intern. În acea discuție, Alexandr Slusari ar fi numit-o pe Maia Sandu „oaia asta”.

O altă informație lansată în public s-a referit la imobilele deținute de către Andrei Năstase. În 2018, Andrei Năstase a fost nevoit să demonstreze că nu are 11 case.

Spațiul public moldovenesc a fost invadat de fake-uri, lansate de Plahotniuc, ori de altcineva, ele au apărut mereu în timpuri de criză politică și au avut scopul de a intoxica decidentul politic dar și publicul în momentele de răscurce decizională.

Epidemia de Fake-News nu e de azi, și Maia Sandu/Andrei Năstase au avut parte de ea.

Autor: Victor Nichituș