Societatea civilă politizată atrage atenția asupra unor cazuri de blocare a activității jurnaliștilor, dar omite INTENȚIONAT să menționeze și cazul când PAS și Maia Sandu au fost atenționați pentru încălcarea drepturilor jurnaliștilor, dar și atacurile Platformei DA asupra jurnaliștilor. Un grup de ONG-uri a trimis o scrisoare mai multor ambasadori în care atrag atenția asupra ”situației alarmante în care din ce în ce mai des se găsesc reprezentații instituțiilor media independente în Republica Moldova”.

ONG-urile semnatare aduc drept exemplu un ”șir întreg de încălcări ale drepturilor și libertăților jurnaliștilor în ultimele șase luni: reținerea unei echipe de filmare a Gagauzinfo.md de către poliția locală în martie 2017; urmărirea evidentă a redactorului-șef Newsmaker.md Vladimir Soloviev; atacurile verbale și agresarea reporterului Jurnal TV de către Vladimir Hotineanu, deputatul din partea Partidului Democrat; mustrarea publică a jurnalistei de investigație Mariana Rață de către judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii; restricționarea selectivă a accesului la evenimentele și locurile de interes public pentru echipele de filmare ale TV8 și pentru fotojurnalistul Constantin Grigoriță, căruia Președinția i-a retras acreditarea fără motive argumentate”, se spune în textul adresării.

În iunie, în timpul unui protest comun al PAS, PPDA, PCRM, partidul lui Renato Usatîi și cel al lui Grigore Petrenco, echipa de filmare de la Publika a fost agresata de protestatari. Iar liderii mitingului nu au intervenit ca să-și calmeze susținătorii.

Situația s-a repetat la următoarea manifestație comuna a partidelor de opoziție, în iulie. Reporterul Oxana Bodnar a fost împinsă de manifestanții agresivi practic sub rotile automobilelor care circulau pe bulevardul Stefan cel Mare.

 

Iar înjurăturile și presiunile psihologice în cazul jurnaliștilor incomozi au devenit tradiționale la aceste proteste. Și chiar dacă ONG-urile de media, semnatare ale declarației de astăzi, au condamnat derapajele democratice în raport cu presa ale liderilor opoziției, niciunul din cazurile descrise nu a fost menționat de ei.

Semnatarii au omis intenționat însă blocarea accesului echipei Prime TV la congresul Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și agresiunea fizică și verbală permanentă asupra jurnaliștilor de la Publika TV în timpul protestelor organizate de Platforma DA și PAS. Protejarea selectivă doar a presei loiale opoziției și refuzarea acelorași drepturi pentru jurnaliștii care îi critică este încă o dovada ca societatea civila este profund politizata și aservită unor partide.