Asociația Promo-Lex a organizat și la Bălți o dezbatere în privința modificării sistemului electoral. Cetățenii au avut mai multe argumente pentru schimbarea ssitemului de vot, menționând că actualul sistem este „departe de a fi perfect”.

„Actualul sistem este departe de a fi perfect, oamenii spun că trăiesc greu, iar acum avem șansa să ne îmbunătățim calitatea vieții”, a spus o profesoară din Bălți. Ea a îndemnat partidele care se opun modificării sistemului electoral să dialogheze cu celelalte forțe politice pentru a crea un proiect cât mai bun. O altă femeie a arătat că sistemul mixt este implementat în mai multe state europene dezvoltate.

Ministrul Justiției Vladimir Cebotari a mneționat că cetățenii Republicii Moldova merg la alegeri o dată în patru ani de un sfert de secol și de fiecare dată așteaptă schimbări, fețe noi, iar lucrurile se pot schimba odată cu modificarea sistemului electoral. „Mulți din voi sunt obosiți de fețele pe care le văd în Parlament. Nu putem aștepta altă schimbare decât un sistem electoral prin exercițiul votului în colegiile uninominale. Este cea mai strânsă legătură între cel care alege și cel ales, întărește și responsabilitatea celui ales, înseamnă că el vă prezintă”, a declarat ministrul. Și socialistul Vasile Bolea a menționat mai multe beneficii pentru societate pe care le va aduce modificarea sistemului electoral.

Pe de altă parte, reprezentanții PN Dumitru Ciubașenco și cel al PPDA Alexandru Slusari au criticat intenția de modificare a sistemului electoral. Ei au arătat că nu s-ar împotrivi unui alt sistem electoral, doar că acum nu este momentul. Iar deputatul PCRM Elena Bodnarenco a declarat că modificarea sistemului electoral nu este cea mai importantă problemă care îi afectează pe cetățeni.

Unii bălțeni au criticat însă poziția acestor formațiuni. Iar un cetățean l-a întrebat pe Ciubașenco dacă PN nu se opune modificării sistemului electoral pentru a putea promova pe listele formațiunii persoane cu probleme de integritate în frunte cu liderul partidului, primarul de Bălți (care nu mai este la Bălți de mai mult de șase luni n.red), Renato Usatîi.