Grație suportului oferit de Uniunea Europeană, Republica Moldova a reușit să creeze o rețea eficientă de incubatoare de afaceri, care au devenit o platformă foarte bună atât pentru lansarea a circa 170 de întreprinderi mici și mijlocii, cât și dezvoltarea regională a țării. Declarația a fost făcută la Cahul de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul ceremoniei de lansarea a celui de-al XI-a Incubator de Afaceri din Republica Moldova.

Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, prin crearea incubatoarelor de afaceri, Guvernul a reușit nu doar să creeze un mecanism susținere a ideilor antreprenoriale ale persoanelor cu spirit de inițiativă din țară, dar și să diversifice spectrul de servicii și mărfuri oferite consumatorilor din diferite zone ale țării. ”Ministerul Economiei și Infrastructurii va susține și în continuare rețeaua de incubatoare de afaceri, inclusiv prin extinderea geografiei de amplasare a acestora și în alte raioane ale țării. Existența unui asemenea incubator de afaceri în fiecare raion, în opinia noastră, constituie un prim pas în dezvoltarea economică a localităților din zonă și a unității teritorial-administrative, în ansamblu”, a accentuat ministrul Calmîc.

incubator

Prezent la eveniment, Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în țara noastră, a menționat că implementând cu succes proiectul de creare a rețelei incubatoarelor de afaceri, Republica Moldova a devenit un exemplu pentru alte state în procesul de valorificare eficientă a suportului oferit de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea mediului de afaceri, în special a întreprinderilor mici și mijlocii, care constituie unul din principalii actori în procesul de creștere economică a oricărui stat.

incubator2

Directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), Iulia Iabanji, a specificat că instituția de la Cahul, care găzduiește inițial 11 companii orientate preponderent spre servicii și producție, va oferi oportunități reale pentru oamenii care au idei de afaceri, pentru a le putea implementa în realitate. „Scopul Incubatorului de Afaceri din Cahul este de a oferi susținere antreprenorilor începători din regiune. Companiile incubate pentru o perioadă de 3 ani vor beneficia de un preț mai mic pentru chiria spațiilor de producere și a birourilor, consultanță și instruire antreprenorială gratuită, dar şi de sprijin în dezvoltarea parteneriatelor de afaceri”, a accentuat directorul ODIMM.

Președintele raionului Cahul Ion Groza  a reiterat că Incubatorul de Afaceri constituie un pas important în dezvoltarea economică a orașului și a raionului Cahul, va oferi inițial peste 60 noi locuri de muncă, precum și o platformă foarte bună pentru atragerea unor proiecte noi în regiune.

incubator3

Incubatorul de Afaceri din Cahul este a doua instituție de acest gen, lansată anul curent de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. La 19 iunie curent, la Călărași a fost deschis un incubator, care găzduiește 26 de companii, dintre care  o parte sunt specializate în confecționarea hainelor pentru copii, textile, confecții din metal forjat, etc, iar 10 agenți economici prestarea servicii de consultanță în afaceri, design și tipar, deservire socială, etc.

Până în prezent în Republica Moldova au fost deschise 10 incubatoare de afaceri în Ștefan-Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadâr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sângerei, Soroca Cimișlia și Călărași. Cele 10 incubatoare de afaceri incubează 166 de companii, care generează cumulativ 626 locuri de muncă, dintre care cota femeilor angajate constituie 42 la sută, iar a locurilor de muncă pentru tineri este de 35 la sută. Din numărul total de companii, 75 sunt start-upuri, 101 sunt gestionate de tineri și 74 de afaceri sunt administrate de femei. Cifra totală de afaceri a rezidenților din cadrul incubatoarelor de afaceri, raportată la 31 decembrie 2016, a fost de peste 94 milioane lei.