Laboratorul din Spania a confirmat prezența virusului de pestă porcinei în probele aduse din Republica Moldova.

Informația a fost confirmată de către reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), într-un briefing de presă.Potrivit unei dispoziții emisă de autoritățile de la Chișinău satele Moșana și Cernoleuca au fost declarate oficial în stare de alertă, astfel specialiștii urmând să efectueze acțiuni de combatere a virusului pe parcursul a 45 de zile.

”În baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, s-a administrat în toate intrările și ieșirile din acele la sate filtre, utilate cu dezinfectate.  Se interzice sacrificarea animalelor în scopul consumului public. Mașinile care intră în aceste localități vor fi verificate de către polițiști, și vor fi dezinfectate  de către specialiști. Urmează ca în următoarele zile după ce primim aproximativ 1.200 de chituri pentru testările de laborator în vederea colectării probelor de pe întreg perimetrul țării, inclusiv dacă vor exista suspiciuni de prezență a virusului și de la de la mistreți ”a menționat în cadrul briefingului, directorul  adjunct al  ANSA, Vsevolod Stamati.

Amintim că recent în raionul Dondușeni, din nordul Republicii Moldova, au fost înregistrate două focare de infectare cu virusul pestei porcine, care au dus la pieirea mai multor porci în gospodării particulare.