Integrarea Moldovei în Uniunea Europeană este direcția principală de dezvoltare a țării noastre și o valoare națională. Declarații în acest sens au fost făcute de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, după ședința Consiliului Național Politic al formațiunii. Acesta a adăugat că acțiunile PDM în vederea apropierii de UE arată hotărârea și seriozitatea cu care abordează democrații acest subiect și că integrarea europeană trebuie scoasă din zona populismului politic.

„Partidul Democrat crede în valorile europene și le promovează prin reformele pe care le fac reprezentanții săi în instituțiile statului – în Guvern și în Parlament. Considerăm însă că integrarea europeană trebuie scoasă din zona populismului politic unde a fost utilizată atâția ani și mutată în zona Strategiei Naționale de Dezvoltare a țării. Integrarea europeană este în realitate direcția strategică de dezvoltare a țării, nu a unui sau a altui partid politic. Ea este o valoare națională stabilită prin vot de către cetățeni. De aceea acțiunile Partidului Democrat vor pune la bază principiile europene de dezvoltare a țării. Iar inițiativa noastră de introducere în Constituția Republicii Moldova a dezideratului integrării europene e o confirmare că noi abordăm lucrurile cât se poate de serios și le confirmăm prin fapte și prin acțiuni concrete. Toate aceste cerințe vin de la oameni. Este modul în care încep să se implice în actul guvernării, în activitatea unui Guvern care este al lor, nu al Partidului Democrat sau a altor partide”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Liderul democraților s-a referit și la relațiile cu Federația Rusă. Acesta a subliniat faptul că în anul curent a fost prima dată când țara noastră nu a plecat capul în fața Rusiei, iar Guvernul a ripostat atunci când cetățenii au fost jigniți. Plahotniuc s-a referit la declarațiile scandaloase ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

„Guvernul a luat atitudine atunci când cetățenii săi au fost jigniți și umiliți în mod inadmisibil de un demnitar din Federația Rusă, pe care l-au declarat imediat persoană non-grata. La fel, Guvernul a cerut în mod oficial la Organizația Națiunilor Unite, includerea pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe a subiectului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, țara noastră nu a stat cu capul plecat și a luat atitudine atunci când cetățenii au fost jigniți sau nedreptățiți. Politica și acțiunile Partidului Democrat sunt și vor fi orientate în continuare spre respectarea și protejarea demnității moldovenilor. E timpul ca Moldova să aibă o voce fermă pe extern și noi suntem cât se poate de motivați să dăm conținut acelor aspirații ale noastre ca țară, ca societate și ca partid”, a subliniat președintele PDM.