Proteste la Paris, luni, în ziua în care noul președinte francez Emmanuel Macron îl va primi pe omologul său rus Vladimir Putin la Palatul Versailles – reședința regilor Franței – pregătit să angajeze o „relație în forță” cu liderul de la Kremlin, pe care nu intenționează să-l menajeze în dosarul sirian sau în problema Ucrainei, scrie  Agerpres.

Tânărul șef al statului francez încheie astfel un maraton diplomatic, după ce a participat joi la summitul NATO la Bruxelles, apoi la summitul G7 la sfârșitul săptămânii la Taormina (Italia), o probă de foc simbolizată printr-o strângere bărbătească de mână cu președintele american Donald Trump.

„Donald Trump, președintele turc (Recep Tayyip Erdogan) și președintele rus sunt într-o logică a relațiilor în forță, care nu mă deranjează”, a declarat Emmanuel Macron pentru Journal du Dimanche.

Chiar dacă nu crede în „invectiva publică”, Macron, 39 de ani, înțelege „să nu lase nimic să treacă de la el” în convorbirile sale cu ‘greii’ acestei lumi, notează AFP. El promite un „dialog exigent”, „fără nicio concesie”, cu omologul său rus, care menține în ultimii ani relații tensionate cu Occidentul.

Pe agenda întâlnirii lor de luni figurează teme precum relațiile franco-ruse, viziunile lor asupra viitorului Uniunii Europene, lupta împotriva terorismului și crizele regionale, Ucraina, Siria, dar de asemenea Coreea de Nord și Libia. Cei doi lideri au programată o întâlnire tete-a-tete la miezul zilei. Apoi, au prevăzute un dineu în prezența delegațiilor, o conferință de presă comună și inaugurarea unei expoziții care servește ca pretext pentru această întâlnire.

Vladimir Putin se va deplasa de asemenea la noul Centru spiritual și cultural ortodox rus, care dispune și de o catedrală în stil rusesc, în centrul Parisului.

Putin plănuia să participe la inaugurarea acestui centru în octombrie 2016, dar escaladarea verbală între Paris și Moscova provocată de campania militară a regimului sirian și aliatului său rus împotriva zonei controlate de rebeli la Alep (nordul Siriei) l-a făcut să renunțe la această vizită.