Tot mai puține cazuri de violenţă au fost înregistrate în penitenciarele din Republica Moldova. Cel puțin asta arată un raport al Comitetului Antitortură al Consiliului Europei, transmite 24h.MD.

Potrivit studiului, numărul cazurilor în care deținuții din pușcăriile noastre devin victime ale abuzurilor psihice şi fizice este în scădere.

Cea mai bună situaţie se atestă în penitenciarul pentru minori din Goian, acolo unde, anul trecut, deţinuţii nu au depus nicio plângere de maltratare. Lipsa cazurilor de tortură în Penitenciarul din Goian se datorează, în primul rând, faptului că puşcăriaşii pot deprinde mai multe meserii în cadrul unor cursuri desfășurate în închisoare.

Situaţia nu este totuşi la fel de bună în penitenciarele din Soroca şi din Chișinău. Aceste închisori sunt aglomerate, iar deţinuţii nu au acces la condiţii sanitare adecvate.

Autorii studiului susţin că spaţiul rezervat pentru un deţinut trebuie să fie de cel puţin patru metri pătraţi, însă această normă nu este respectată.

De asemenea, între puşcăriaşii din Soroca se produc, deseori, violenţe, deoarece deţinuţii încearcă să stabilească între ei o ierarhie.

Comitetul Antitortură al Consiliului Europei a făcut un apel către autorităţile de la Chişinău să ia măsuri pentru a preveni izbucnirea violenţelor şi a cazurilor de intimidare între deţinuţi.

Comitetul a fost înființat în 1987, iar scopul acestuia este de a preveni tortura, pedepsele sau tratamentele inumane din închisori. Membrii organizaţiei pot interveni pentru a proteja persoanele abuzate.