În cadrul Ministerului Afacerilor Interne urmează a fi implementat un nou sistem automatizat pentru identificarea datelor dactiloscopice, după modelul celui din Uniunea Europeană. Astfel, vor fi stocate nu doar amprentele degetelor, dar și cele ale palmelor. Deputații au votat astăzi în lectură finală un proiect de lege în acest sens, scrie bizlaw.md

Potrivit documentului, noul sistem va ajuta la descoperirea diferitor categorii de crime, inclusiv de rezonanță socială sporită.

Până în prezent, conform Legii cu privire la înregistrarea dactiloscopică de stat, era prevăzută doar codarea și verificarea amprentelor digitale și a urmelor digitale latente. Noul sistem automatizat va efectua codarea și verificarea nu numai a amprentelor degetelor, ci și a amprentelor palmelor.

Conform aceluiași proiect de lege, conducătorii auto vor fi obligați să dea amprentele degetelor și palmelor la perfectarea permisului de conducere, iar în consecință li se va elibera un certificat conform căruia se va indica că au fost supuși acestei proceduri.

Implementarea noului sistem automatizat este finanțată de către Uniunea Europeană.