Conducerea FMI dezminte afirmațiile Maiei Sandu, care a declarat după vizita sa la Washington că a discutat cu reprezentanții Fondului despre faptul că autoritățile Republicii Moldova nu accepta condiționalitatea de anticorupție în cadrul programului de susținere al FMI. Directorul executiv al FMI, Anthony De Lannoy, afirmă că este vorba despre un fals, pentru că nu s-a întâlnit cu Maia Sandu. Iar un reprezentat al său, care a primit-o pe liderul PAS, nu avea atribuția să discute astfel de subiecte și nici nu a făcut-o. Precizările au fost solicitate de către Ministerul Finanțelor, după ce Maia Sandu a atacat guvernarea într-un interviu pentru Europa Liberă. ”La FMI am vorbit despre lipsa oricăror progrese din partea guvernării în procesul de investigare a furtului miliardului și am reiterat necesitatea includerii în program a unei componente de combatere a corupției, după exemplul Ucrainei, unde programul cu FMI include condiții concrete pe acest domeniu”, a spus liderul PAS.

În răspunsul său, Directorul Executiv al FMI pentru Republica Moldova, Anthony De Lannoy, afirmă că Maia Sandu a denaturat mesajul și a îndemnat politicienii să evite declarații politice înainte de alegeri.

”În calitatea mea de Director Executiv care reprezintă Republica Moldova în Comitetul Executiv al FMI, aș dori să ofer următoarele clarificări:

•  Întâlnirea cu reprezentantul meu, la care se face referire în interviu, a avut loc în Washington DC în absența mea și a avut un caracter general, întrucât reprezentantul meu nu este direct responsabil de programul susținut de FMI pentru Republica Moldova.

•  Declarațiile atribuite reprezentatului meu sunt denaturate. Mai cu seamă, nu a avut loc nicio discuție despre pretinsul refuz al autorităților Republicii Moldova de a accepta condiționalitatea de anticorupție în cadrul programului de susținere al FMI. Condiționalitate de anticorupție nu a făcut niciodată parte din negocierile între FMI și autoritățile Republicii Moldova. Un rezumat detaliat al condiționalității și progreselor înregistrate în procesul de implementare poate fi găsit în documentele legate de program, care sunt disponibile public pe pagina web al FMI (www.imf.org)”, se arată în răspunsul oficial al lui Anthony De Lannoy.

Acesta precizează că, în calitate de Director Executiv, reprezint interesele Republicii Moldova și ale cetățenilor ei. ”În cadrul programului susținut de FMI s-a înregistrat un progres semnificativ […] . Prin urmare, regret declarațiile publice ale liderului unui partid politic făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, denaturând opiniile membrilor Consiliului Executiv al FMI. De asemenea, încurajez toate persoanele interesate să evite să facă declarații politice înainte de alegerile generale, care ar putea periclita progresul realizat până acum în cadrul programului de susținere al FMI”, se menționează în scrisoarea Directorului Executiv pentru Moldova, Anthony De Lannoy.