Președintele Maia Sandu și speakerul Igor Grosu ar putea fi trași la răspundere penală în dosarul fraudei bancare. Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a declarat, joi, că în dosarul ”furtului miliardului” vor fi responsabilizați nu doar organizatorii și beneficiarii, dar și cei care au votat hotărârile de Guvern, care au permis devalizarea sistemului financiar-bancar.

”Investigațiile continuă pe o multitudine de episoade produse în intervalul 2010-2015, care la fel fac obiectul dosarului furtului miliardului și vom avansa până la etapa la care vor fi responsabilizați nu doar organizatorii și beneficiarii, dar și cei care au votat hotărârile de Guvern, care au permis devalizarea sistemului național bancar”, a spus procurorul.

Potrivit datelor, baza fraudei bancare a fost pusă la ședința Guvernului din 25 septembrie 2014, prezidată de premierul Iurie Leancă și la care a participat activ și Maia Sandu, în calitate de ministru al Educației.  Modificările legislative efectuate de guvern vizau în special anihilarea intervenției mai multor instituții ale statului în împiedicarea fraudei bancare care se punea la cale. Este vorba despre legile cu privire la BNM, privind datoria de stat și cu privire la instituțiile financiare.

La 07 noiembrie 2014, CNSF, în cadrul unei ședințe cu ușile închide, a cerut BNM să aloce 9,5 miliarde de lei pentru cele trei bănci falimentate. La 13 noiembrie, guvernul Leancă alocă prima tranșă din această sumă către cele trei bănci. Acțiunea a avut loc în pofida faptului că administrarea specială la aceste bănci a fost instituită abia la 27 noiembrie.

La 27 martie 2015, printr-o decizie secretă, guvernul Gaburici din care făcea parte și Sandu a decis să mai acorde celor trei bănci încă 5,34 de miliarde de lei.

La toate aceste etape a participat și Maia Sandu, împreună cu adjunctul ei Igor Grosu. Grosu  a fost prezent la ședința din 13 noiembrie și a votat pentru alocarea celor 9,5 miliarde de lei. Sandu a fost prezentă la ședința din 27 martie și a votat decizia secretă de alocare suplimentară a încă 5,34 de miliarde de lei.