Maia Sandu trebuie să cunoască că mesajele transmise de premierul României în cadrul unei vizite peste hotare sunt coordonate cu Ministerul de Externe, iar nici un premier nu face declarații după ureche. Autoritățile române sunt foarte atente la tot ce mișcă între Prut și Nistru, iar România are un agajament față de țara noastră: sa aducă Moldova în UE, este opinia jurnalistului Victor Nichituș după ce recent Maia Sandu s-a aratăt deranjată de mesajul premierului român la Chișinău prin care a salutat votul mixt.

“Autoritățile române sunt foarte atente la tot ce mișcă  între Prut și Nistru, dar și peste. România este la frontiera Uniunii Europene, deci are tot dreptul să se informeze/să știe ce se întâmplă în vecinătatea ei. La Victoria și Cotroceni (dar și la alte instituții) se cunoaște, în detaliu, mai toate dedesubturile fenomenului politic moldovenesc, opinează Victor Nichitus într-un material pe blogul său.

“Amintesc doamnei Sandu (dar și altora la fel de vocali ) că, la sfârșitul lunii noiembrie 2016, în urma ședinței Consiliului Suprem de Apărare al Țării, (echivalentul Consiliului Suprem de Securitate din Republica Moldova), sub coordonarea Administrației Prezidențiale a României, a fost creat un grup de lucru interinstituțional care a elaborat planul de acțiune pe termen mediu și lung referitor la relația României cu Republica Moldova. Așa că, autoritățile române sunt atente la ultimele evoluții de la Chișinău. În 2016, după ședința CSAT-ului, președintele României, a spus că „obiectivul strategic al României este integrarea europeană a Republicii Moldova”. “Obiectivul nostru strategic este integrarea europeană a R.Moldova, adică susținerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre UE și a conectării proeuropene a Chișinăului cu instituții puternice, cu o democrație solidă, proces în care România poate și trebuie să joace rolul principal”, a declarat președintele Iohannis, după ședința CSAT.

Nichituș își exprimă încrederea că România nu se amestecă în politica internă a altui stat. “România nu se amestecă în politica internă a altui stat. Nici măcar a Republicii Moldova, cel de al doilea stat românesc. Utilitatea practică a acestei noi abordări, ține de construirea cordonului ombilical care va lega Moldova de România și de Uniunea Europeană: interconexiunile energetice. Până la sfârșitul anului 2018, anul Centenarului Marii Uniri, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi construit. De asemenea, va începe și interconectarea Moldovei la rețeaua de electricitate a României. Iată adevăratele pârghii de putere pe care le va deține România în Republica Moldova”, subliniază acesta.

Comentatori politici de la București afirmă că noul sistem electoral al Republicii Moldova ar aduce la putere Partidul Socialiștilor. “Nu cred acestei aserțiuni. Nu cred nici vocilor care afirmă că statul român ar trebui să se manifeste mai ferm în politicul moldav. Un amestec vocal al României în viața politică din Republica Moldova ar fi un argument în plus pentru o ingerință și mai profundă a Federației Ruse la Chișinău. Noile pârghii de putere ale României își vor dovedi eficacitatea în 2018, atunci când simpatizanții socialiștilor vor înțelege că lumina nu mai vine de la răsărit”, conchide Nichituș.