Majoritatea moldovenilor consideră că referendumurile au devenit un instrument de promovare pentru politicienii care nu au reușit să vină cu rezultate în fața cetățenilor. Barometrul Socio-Politic realizat de IMAS arată că opinia dată este exprimată de 72 la sută dintre participanții la sondaj.

În același timp, 56% dintre respondenți susțin că referendumurile sunt o modalitate eficientă de a schimba lucrurile, iar 60 la sută – că plebiscitele trebuie să fie acceptate ca parte a unui sistem democratic, atât timp cât se respectă condițiile legii. Mai mult, 84% dintre persoanele intervievate sunt convinse că toate cheltuielile pentru referendumurile eșuate trebuie să fie suportate de către inițiatori.

În acest context, 63% moldoveni se pronunță împotriva inițiativei unui grup de ONG-uri, susținute de PCRM, PPDA și Partidul Nostru, de a organiza un referendum de anulare a votului mixt. 27 la sută cred că inițiativa este justificată, iar 9% nu au știut cum sau nu au vrut să răspundă.

Cercetarea a fost efectuată în perioada 27 noiembrie – 7 decembrie pe un eșantion de 1101 de persoane de peste 18 ani, în 74 de localități din toată țara. Marja de eroare este de +-3%.