Republica Moldova are tot sprijinul conducerii Uniunii Europene, al statelor membre, şi preşedinţiei actuale a UE pentru parcursul său european. Declaraţiile au fost făcute de liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, după vizitele pe care le-a efectuat în Bratislava, Bruxelles şi New-York.

În cadrul unui briefing de presă, Marian Lupu a declarat că a vizitat Bratislava, unde a mers la invitaţia colegilor din Partidul Socialiştilor Europeni, a avut întrevederi cu nouă premieri ai statelor membre ale UE, dar şi cu ministrul de externe al Slovaciei, stat care deţine preşedinţia UE.

„La Bratislava am participat la o reuniune a PES în cadrul summit-ului șefilor de state și de guverne a țărilor membre a Uniunii Europene. E de știut în acest context că Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune politică care are un statut de membru asociat la una din cele mai mari formațiuni politice europene. Nu există alte partide care dispun de un asemenea statut avansat”, a declarant democratul.

La New-York, Marian Lupu, a participat la Reuniunea Prezidiului Internaţionalei Socialiste, politicianul fiind vicepreşedintele Internaţionalei Socialiste. Marian Lupu a discutat cu mai multi colegi social-democraţi din Europa. La fel, s-a întâlnit şi cu fostul preşedinte al Parlamentului Finlandei, social-democratul Eero Heinäluoma.

Totodată, politicianul a efectuat o vizită şi la Bruxelles, la invitaţia parlamentarilor europeni social-democraţi. La Bruxelles democratul a avut întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

„Am încercat şi gândesc că am reuşit ca Republica Moldova să fie prezentă în cadrul unor importante forumuri şi a unor importante dezbateri pe plan european şi pe plan mondial”, a notat politicianul.

Făcând un bilanț general al accestor vizite, liderul PDM a declarat că partenerii de dezvoltare şi-au exprimat sprijinul politic, economic şi financiar, pentru a contribui la ridicarea nivelului de viaţa al cetăţenilor la standardele europene. Potrivit politicianului, şi echipa PDM a primi mesaje de susţinere.

„M-am bucurat foarte mult să am mesaje concrete de apreciere și sprijin pentru echipa care o conduc, a Partidului Democrat. A fost spus tranșant că Partidul Democrat este văzut ca locomotiva procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Cea mai importantă, cea mai serioasă, cea mai bine organizată și cea mai stabilă și consecventă în promovarea proiectului european a Republicii Moldova”, a spus liderul democraților.

Politicianul a menţionat că partenerii externi şi-au exprimat sprijinul şi pentru candidatura sa la prezidenţialele din 30 octombrie.

„M-am bucurat foarte mult să simt și să-mi fie exprimat sprijinul, ca și candidat pentru cursa prezidențială din luna octombrie, dar gândesc că acest sprijin este și mai important, el fiind exprimat la o etapă post-electorală”, a conchis Lupu.