Sute de mii de persoane s-au adunat duminică la Istanbul la apelul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru a denunţa tentativa de lovitură de stat de luna trecută, o demonstraţie menită a arăta forţa liderului turc în contextul criticilor Occidentului privind epurările şi detenţiile în masă, relatează Reuters şi DPA.

„Marşul democraţiei şi martirilor”, care a avut loc în districtul Yenikapi de pe coasta Mării Marmara, în partea europeană a Istanbulului, reprezintă punctul culminant al ultimelor trei săptămâni, marcate de numeroase demonstraţii ale susţinătorilor lui Erdogan, mulţi învăluiţi în drapelul naţional, în pieţe din mai multe oraşe din ţară.

În mulţime se puteau vedea bannere pe care era scris „Erdogan, eşti un dar de la Dumnezeu” sau „Cere-ne să murim şi o vom face”. Este pentru prima dată în ultimele decenii când principalele partide de opoziţie se alătură unui marş de susţinere a guvernului în această ţară de aproape 80 de milioane de locuitori.

Erdogan a ajuns la rândul său la demonstraţie, cu elicopterul prezidenţial, aşa cum au transmis televiziunile.

Preşedintele a promis în mai multe rânduri că va scăpa Turcia de reţeaua clericului Fethullah Gulen, exilat în SUA şi ai cărui susţinători din cadrul forţelor de ordine, din sistemul de justiţie şi din administraţie sunt acuzaţi de organizarea tentativei de puci pentru a prelua puterea.

Predicatorul a fost un aliat al lui Erdogan în primii ani după alegerea partidului AKP în 2002. El a respins orice acuzaţie şi a denunţat tentativa de lovitură de stat, care a venit într-un moment crucial pentru Turcia, stat de frontieră al NATO şi care se confruntă cu atacuri ale militanţilor islamişti veniţi din Siria şi cu insurgenţa rebelilor kurzi.

Zeci de mii de persoane au fost suspendate din funcţii, închise sau puse sub anchetă după lovitura de stat eşuată, printre care militari, poliţişti, judecători, jurnalişti, medici şi funcţionari publici, ceea ce a stârnit îngrijorare printre aliaţii occidentali că Erdogan se foloseşte de acest eveniment pentru a-şi consolida puterea.