Cetăţenii care vor călători cu avionul în şi din ţara noastră ar putea fi verificaţi de Serviciul de Informaţii şi Securitate. Astfel, companiile aeriene moldoveneşti ar putea fi obligate să transmită listele pasagerilor imediat după îmbarcare, pentru ca autorităţile să poată verifica minuţios identitatea fiecărei persoane, informează 24h.MD.

Directorul SIS susţine că verificarea cetăţenilor care călătoresc cu avionul este o măsură importantă pentru a preveni şi combate terorismul.

„Republica Moldova este o ţară de tranzit a unor terorişti sau potenţiali terorişti, plus la aceasta, avem unele cazuri când unii terorişti sau potenţiali terorişti se refugiază în Republica Moldova”, a declarat directorul Serviciul de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan.

Aeroportul Internaţional Chişinău este tranzitat, anual, de peste două milioane de pasageri. După ce legea va intra în vigoare, companiile aeriene vor fi obligate să expedieze angajaţilor SIS listele tuturor călătorilor.

Fostul director interimar al SIS spune că până în prezent listele pasagerilor erau solicitate doar în cazul unor suspiciuni. După modificarea legii, pasagerii însă vor fi în mai multă siguranţă.

„Astăzi, în acest proiecte de lege este stipulat că aceste liste trebuie transmise permanent de către companiile aeriene. Nu va fi nimic rău pentru pasageri, din contra va fi asigurată şi va fi o garanţie că zborul va decurge normal”, a specificat fostul director interimar al SIS, Valentin Dediu.

Proiectul de lege mai prevede şi crearea Consiliul teritorial antiterorist, care va funcţiona la nivel de raioane. Structura va putea acţiona în situaţii de criză, până la iniţierea operaţiunii antitero. Documentul a fost elaborat ca urmare a atentatelor teroriste care au lovit ultima perioadă mai multe ţări europene.