Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Directorul de țară al Grupului Băncii Mondiale (BM) pentru Belarus, Republica Moldova şi Ucraina, Satu Kahkonen. Oficialii au discutat despre importanța suportului acordat de instituția financiară Republicii Moldova și despre noile priorități de colaborare.

În debutul ședinței, Premierul a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău conștientizează beneficiile parteneriatului cu Banca Mondială și depun eforturile necesare pentru valorificarea pe deplin a potențialului acestuia. Astfel, Cabinetul de miniștri s-a implicat activ în procesul de consultare a noii Strategii de Parteneriat cu Țara a Băncii Mondiale pentru perioada fiscală 2018-2021, care urmează să fie aprobată în curând, precum și în procesul de elaborare a matricei de politici a Programului de operațiuni de politici pentru dezvoltare în domeniul guvernanţei economice.

„Parteneriatul nostru este unul dinamic. Am primit suport în implementarea mai multor reforme în sectorul public, cum ar fi cele din domeniul sănătății, infrastructurii drumurilor, educației, domeniului social și sectorului energetic. De asemenea, am colaborat în realizarea măsurilor privind îmbunătățirea climatului de afaceri. Acest suport continuu de care beneficiem este unul foarte important pentru noi. Cadrul de asistență este conex cu prioritățile de activitate ale Guvernului și ne permite să ne dezvoltăm”, a declarat Pavel Filip.

filip

La rândul său, Directorul de țară al Grupului Băncii Mondiale pentru Belarus, Republica Moldova şi Ucraina, Satu Kahkonen, a transmis felicitări Executivului pentru acțiunile îndeplinite, inclusiv pentru aprobarea unui Acord cu Fondul Monetar Internațional și realizarea măsurilor de fortificare a sectorului bancar din Republica Moldova. „Suntem fericiți că s-a înregistrat progres în acest domeniu și sperăm că aceste reforme vor continua. Banca Mondială este gata să acorde în continuare suport în implementarea acțiunilor lansate”, a menționat Satu Kahkonen.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost prezentat noul șef al Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Anna Akhalkatsi, care are o experienţă vastă de lucru în cadrul Băncii Mondiale şi în cadrul Corporaţiei Financiare Internaţionale. Noul manager de țară își va începe activitatea la sfârșitul lunii iulie a.c.. În context, Premierul Pavel Filip a spus că Guvernul apreciază mult eforturile depuse de Alex Kremer pentru perioada mandatului său și a mulțumit acestuia pentru implicarea în dezvoltarea proiectelor de modernizare a țării. Totodată, șeful Executivului a urat succes în activitate noului reprezentant al instituției în Republica Moldova.

„Vom merge în continuare pe implementarea proiectelor benefice pentru cetățeni. Obiectivul meu și al echipei guvernamentale este ca până la alegerile parlamentare să avem o țară cu foarte multe reforme dezvoltate, care să producă în mod real efecte pentru oameni. De asemenea, un alt obiectiv este ca parcursul european să devină ireversibil. Există deja o dinamică pozitivă în acest sens, care ne arată că ne mișcăm în direcția corectă”, a conchis Pavel Filip.