Guvernul a luat o decizie prin care se urmăreşte sporirea accesului populației la medicamente de calitate şi la preţuri rezonabile.

Membrii Executivului au aprobat o ordonanţă care prevede sporirea accesului populației la medicamente de calitate și la prețuri rezonabile.

Potrivit prim-ministrului Pavel Filip, deja a fost stabilită o procedura simplificată de autorizare pentru medicamentele înregistrate în spaţiul economic european sau Elveţia, SUA, Canada, Japonia, Australia. În aceste cazuri, tarifele vor fi cu 25% mai mici decât cele anterioare.

Același lucru se întâmplă și în cazul dispozitivelor medicale. Tarifele pentru înregistrarea şi reînregistrarea dispozitivelor medicale vor fi diminuate la fel cu 25%. Executivul a mai decis crearea Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate în cadrul Ministerului Sănătăţii. Această structură urmează să excludă deficiențele în mecanismul de achiziționare a medicamentelor, a altor produse de uz medical și dispozitive medicale pentru necesitățile sistemului de sănătate, dar și fragmentarea funcțiilor între mai multe instituții.