Pe 18 decembrie curent, organizația internațională CONCORDIA Sozialprojekte a organizat la Viena în Palatul Ferstel, evenimentul anual de binefacere „CONCORDIA Matinée”, în cadrul căruia au fost colectate fonduri pentru susținerea copiilor în situații de risc și a familiilor nevoiașe. La eveniment au participat: Doris Bures, Președintele Consiliului Național al Parlamentului Austriei, Sophie Karmasin, Ministrul federal al Familiei și Tineretului al Austriei, Wolfgang Brandstetter, Ministrul Justiției al Republicii Austria, Muna Duzdar, Secretar de Stat pentru Diversitate, Funcția Publică și Digitalizare la Cancelaria Federală a Republicii Austria, Christine Freilinger, Ambasadoarea Republicii Austria în Republica Moldova și Vladimir Chirinciuc, Însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Austria, precum și alte personalități marcante.

Anul acesta la eveniment a fost prezentă și Stela Grigoraș, Ministrul Muncii Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova, fiind însoțită de Anatol Mămăligă, Secretar de Stat. În cadrul evenimentului, doamna Ministru a avut o serie de întrevederi bilaterale, inclusiv cu omologul său austriac Ministrul Sophie Karmasin și cu Hedwig Wölfl, director executiv al „FrüheHILFEN” și Sabine Haas, expert în cadrul aceleiași organizații.

În discursul său de deschidere a ceremoniei, doamna Ulla Konrad, membru al Consiliului de Conducere CONCORDIA Sozialprojekte, a mulțumit tuturor donatorilor și celor care contribuie la realizarea misiunii CONCORDIA deja de 25 de ani și susținerea copiilor și tinerilor în situații de risc: „Viitorul copiilor și tinerilor noștri este prioritatea organizației. Cunoaștem poveștile lor de viață, mediul de trai și dorim să-i ajutăm să devină adulți sănătoși, puternici și independenți. În ultimii ani, familia CONCORDIA s-a dezvoltat și a crescut ca spațiu și conținut. Recent, am pus bazele unei fundații în Germania pentru a extinde colaborarea noastră și în această direcție. De asemenea, au avut loc schimbări în România și în Republica Moldova. Acolo am închis 2 centre de plasament mari, iar copiilor le-am oferit un mediu mai prietenos de trai ce corespunde nevoilor individuale, precum casele de tip familial”.

Un eveniment important a fost semnarea unui Memorandum de cooperare între A.O. „Concordia.Proiecte Sociale”, a cărui președinte este Hans Peter Haselsteiner și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova, în persoana ministrului Stela Grigoraș. Documentul constituie un prim-pas spre impulsionarea cooperării între aceste două părți, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, dar și o recunoaștere a eforturilor pe care A.O. „Concordia.Proiecte Sociale” îl face zi de zi pentru susținerea copiilor, vârstnicilor și familiilor din grupurile social vulnerabile.

Doamna Ulla Konrad a venit și cu o adresare în limba română către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova: „Dorim să ne alăturăm eforturilor Republicii Moldova și să contribuim la reducerea sărăciei în țara dumneavoastră, să creăm perspective și alternative pentru copii, dar și pentru familiile lor. Republica Moldova este o țară cu resurse și frumuseți naturale și mai ales cu oameni de o bunătate excepțională, oameni curajoși care nu încetează să lupte pentru o viață împlinită. Astăzi, am semnat un Memorandum de colaborare între ministerul dumneavoastră și organizația CONCORDIA, ne dorim ca acest Memorandum să fie primul pas spre o colaborare vizibilă și de durată”.

Un moment emoțional a fost citirea scrisorii unei fetițe de 13 ani din Republica Moldova, care se află în îngrijirea organizației CONCORDIA Moldova de 4 ani, împreună cu frații mai mici. „Pentru ca să aveți succes în viață trebuie să aveți mereu cu dumneavoastră trei comori: prima comoară se numește blândețea: cu ea faci lumea mai frumoasă. A doua se numește onestitate: cu această calitate vei putea ajuta lumea pentru a o face mai ușoară. A treia e modestia: această calitate este foarte importantă, dacă ai această calitate nu ai nevoi de lucruri pentru a fi fericit. Un om cu modestie va avea mereu un anturaj fantastic. Nu încetați să zâmbiți, nici atunci când sunteți trist, pentru că niciodată nu se știe cine s-ar putea folosi de această ocazie și vă va pricinui mai mult rău. Viața este simplă. Nu încercați să o complicați; vă complicați pe dumneavoastră înșivă. Perlele prețioase nu se găsesc la mal, așa că luptați pentru opinia dumneavoastră dacă ea are un mare sens pentru dumneavoastră și cei din jur și nu cedați cu ușurință la visele dumneavoastră.” – a scris Albena în compunerea ei la ora de limba română (numele a fost modificat pentru confidențialitate).

Matineul CONCORDIA este la cea de-a IV-a ediție și a reușit să colecteze 60.000 de euro, bani care vor fi folosiți pentru susținerea programelor de îngrijire a copiilor și tinerilor dezavantajați.