Comisia de monitorizare și documentare, creată la 20 aprilie 2017, printr-un Ordin emis de viceministrul Agriculturii Iurie Ușurelu a examinat și evaluat gradul de afectare a culturilor agricole, în urma înghețurilor târzii și a căderilor abundente de zăpadă din 20-21 aprilie 2017.

În baza informațiilor prezentate de comisiile speciale din cadrul Direcțiilor Raionale Agricultură și Alimentație, s-a constat faptul că, în sectorul vitivinicol, gradul de afectare a culturilor este de 43%. În total circa 1400 hectare au avut de suferit din 170 gospodării. Din cauza variațiilor meteorologice nefavorabile, cel mai mult a fost afectată vița-de-vie tânără care nu a rezistat cantității prea mari de zăpadă.

  • Cele mai afectate raioane       – Teleneşti, Ialoveni, Călăraşi, Căuşeni, Ungheni, Taraclia                                             
  • Cele mai mari suprafețe afectate – Călăraşi, Ialoveni, Basarabeasca,  Taraclia, Cahul

De asemenea, în urma analizei informațiilor prezentate de Directiile Raionale Agricultură și Alimentație – DRAA (au prezentat doar 29 raioane), referitoare la starea plantațiilor și a exploatatiilor agricole după calamitățile naturale din 20-21.04.2017, se constata că a fost afectată o suprafață de 34, 5 mii ha, ocupate cu culturi agricole, cu un grad de afectare ce variaza de la 5 la 100%. Însă, dupa ieșirile în câmp a Grupurilor de lucru, formate din viceminiștrii agriculturii, specialiștii ministerului, ai instituțiilor știintifico-practice și ai Universității Agrare de Stat din Moldova, pentru verificarea aleatorie a celor mai afectate gospodarii, conform informației prezentate de DRAA, s-a constatat că, situația în majoritatea cazurilor, este una bună și total diferită de cea prezentată din teritoriu.

Astfel, suprafețele de semănături (în special – floarea-soarelui și porumbul), care se presupunea că sunt afectate în proporție de 100%, în momentul inspectării de către Grupurile de lucru, semănăturile se aflau într-o stare bună, iar gradul de afectare putea fi stabilit de maxim 5-10%. Cazuri asemănatoare au fost înregistrate și în plantațiile pomicole de diferite specii. Ulterior, Ministerul Agriculturii va organiza inspecții suplimentare la culturile afectate, pentru a stabili gradul real de afectare a exploatațiilor agricole.

În total, pe republică au fost afectate 34,4 mii ha exploatații agricole, conform datelor prezentate de către Direcţiilor raionale agricultură şi alimentaţie, inclusiv: Culturi legumicole- 122, 4 ha, Culturi de câmp – 19, 4 mii ha, Culturi multianuale, inclusive vița-de-vie- 14, 9 mii ha. Altele, total, inclusiv: Sere – 28 326 m2, Pepeniere -15.69 ha, Depozite cerealiere-105.00 m2.