Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a venit cu iniţiativa unui sondaj de opinie, pentru a testa părerea cetăţenilor despre introducerea uniformelor şcolare. În chestionar, oamenii sunt întrebați cât de necesară cred că este introducerea uniformei școlare, dar și cum anume ar trebui implementată ideea.
Participanții la sondaj sunt rugați să spună dacă vor ca modelul uniformei să fie unic la nivel de țară, raion/municipiu, școală sau chiar clasă. La fel, aceștia sunt întrebați cât de importantă introducerea uniformei și ce efect va avea loc aceasta asupra elevilor. Chestionarea se face online, scrie hotnews.md.
Inițiativa de a introduce uniformele în școli a fost lansată de către conducerea PDM. Liderul democraților, Vlad Plahotniuc, a spus, anterior, că este vorba despre o practică răspândită în multe state occidentale, care contribuie la disciplinarea elevilor și elimină discrepanțele între starea lor socială.
Ideea se bucură de o susținere largă în rândul părinților. Printre cei care au salutat inițiativa se numără și jurnalista Nata Albot. „Eu susțin această idee, sperând că această discriminare pe motiv cine și cu ce se îmbracă, cine și câți bani are acasă, cine are părinți avuți și mai puțin avuți, odată și odată să fie diminuată la maxim, datorită uniformelor școlare. Mie îmi place ideea asta.”, a declarat Nata Albot.
Datele unui sondaj sociologic realizat recent de IMAS, arată că 87% din respondenți sunt pentru ca elevii să poarte uniforme școlare. Aceştia consideră că uniformele şcolare vor reduce diferenţele sociale dintre elevi, dar şi vor contribui la menţinerea ordinii şi disciplinei în şcoli.