Ministerul Sănătății cere medicilor de familie să urgenteze implementarea ordinului cu privire la acordarea serviciilor de reproducere umană asistată, aprobat în data de 23 februarie 2017.

Potrivit documentului, aceștia  trebuie să elibereze cuplurilor, care solicită o procedură de fertilizare in vitro gratuită, bilete de trimitere pentru investigații și consultații ginecologice.  Ministerul Sănătății precizează că examenele medicale de evaluare a sănătății solicitanților sunt gratuite.

Medicul de familie eliberează bilete de trimitere pentru recoltarea frotiului urogenital, efectuarea ecografiei transvaginală, a glandei mamare și a testului Papanicolau.  Peste 15 zile, de la solicitarea unei proceduri de fertilizare in vitro gratuită, medicul de familie eliberează cuplului dosarul medical și trimiterea semnată la comisia de evaluare.

Cu aceste acte, solicitanții merg la ginecolog, în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie. Specialistul trimite cuplul să facă investigații medicale de înaltă performanță. Dacă este necesar, acesta solicită efectuarea examenului urologic sau andrologic, în funcție de cauza infertilității.

Ulterior, peste 30 de zile de la adresarea la medicul ginecolog, cuplul primește dosarul medical și trimiterea la comisa de evaluare. Setul de acte trebuie depus la comisia de evaluare, care stabilește cuplurile eligibile.

Comisia activează în cadrul Centrului Republican de Reproducere Umană, Genetică Medicală și Planificare a Familiei, a Institutului Mamei și Copilului. De o procedură de fertilizare in vitro gratuită pot beneficia doar cuplurile asigurate medical.