Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a contestat hotărârea recentă a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea tarifelor la energia electrică.

În opinia sa, conducerea ANRE, “aleasă pe criterii politice”, a luat o decizie ilegală, neîntemeiată şi adoptată cu încălcarea procedurii stabilite”, transmite Știri.md.

“Am contestat hotărârile ANRE care prevăd majorarea tarifelor la energia electrică, care sunt ilegale, neîntemeiate și adoptate cu încălcarea procedurii stabilite.

Prin aceste hotărâri sunt aduse atingeri considerabile drepturilor și intereselor celei mai mari părți a societății noastre, cetățenilor care au un venit mic și mediu, care vor fi nevoiți să suporte cheltuieli și mai mari pentru acoperirea serviciului dat.

Până la examinarea prezentei cereri am solicitat suspendarea aplicării actelor administrative contestate, dat fiind prejudiciile ce pot fi aduse drepturilor și intereselor consumatorilor,” a comentat Andrei Năstase.

ANRE însă susţine că decizia a fost luată “în strictă conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare”.

Pe 16 august, Consiliul de administrare al ANRE a aprobat noile preţuri la energia electrică furnizată pe teritoriul Republicii Moldova, tariful fiind majorat cu 5,58%.

Astfel, consumatorii finali din centrul şi sudul ţării vor achita tarife majorate de 189 bani/kWh, iar consumatorii finali din nordul ţării vor achita 223 bani/kWh.