Ministrul apărării Eugen Sturza susține că procesul de profesionalizare a Armatei va permite Republicii Moldova să aibă militari bine pregătiți. Actualmente Moldova atrage experiența altor țări care au implementat o asemenea reformă, în special experiența României. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2, transmite IPN şi Radio Chişinău.

Ministrul a menționat că procesul de modernizare a armatei a început în anul 2018 când au fost aprobate documentele strategice respective. De asemenea, în 2018 au fost încadrați cu 400 de militari în termen mai puțin și aceștia au fost înlocuiți cu militari prin contract. „În 2019 avem următoarea etapă de înlocuire – o mie de persoane vor fi substituite de militari prin contract, iar anul viitor avem ultima etapă. Vom finaliza și vom avea în Armata Națională, până la sfârșitul anului 2020 doar militari prin contract”, a declarat ministrul.

Eugen Sturza a declarat că Armata Națională va trece și la echipament modern,. Potrivit lui, armamentul militarilor trebuie înlocuit. „Armata Națională, din păcate, încă mai are armament din perioada sovietică, care nu mai corespunde cerințelor actuale. Vorbim despre achiziții de muniții, unități de transport, utilaje speciale, tehnică”, a menționat ministrul.

Potrivit lui, de responsabilitatea Ministerului Apărării ține și securitatea cibernetică a Republicii Moldova.