Ministrul Culturii Monica Babuc a avut ieri, 16 noiembrie, o întrevedere cu Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. Masanobu Yoshii.

Oficialii au discutat despre perspectivele de cooperare în domeniul culturii între cele două state, fiind abordate mai multe subiecte privind schimbul de informaţii cu referință la desfăşurarea acțiunilor și proiectelor culturale comune și facilitarea participării reciproce a artiștilor și colectivelor artistice la diverse evenimente culturale.

Ministrul Culturii Monica Babuc și-a exprimat ferma convingere că deschiderea Ambasadei Japoniei în Republica Moldova reprezintă o etapă importantă în relațiile bilaterale, care va intensifica dialogul cultural și va contribui la o mai bună cunoaștere a culturilor ambelor țări. Monica Babuc s-a referit în context, la succesul proiectelor culturale anterioare, precum lansarea cu sprijinul Ambasadei a primei biblioteci mobile pentru copii din Republica Moldova, organizarea Zilelor Culturii Japoneze la Teatrul Naționale “E.Ionesco”, oferirea echipamentului tehnicpentru Palatul Național și Sala cu Orgă, dar și sustinerea de către Ministerul Culturii a Festivalului “Bunkasai”.

La rândul său, E.S. Masanobu Yoshii a apreciat bogăția valorilor și tradițiilor culturale ale țării noastre, subliniind că și-ar dori să se cunoască mai mult despre acestea în țara sa. Demnitarul nipon a vorbit despre intenția Ambasadei de a organiza la anul viitor Festivalul Filmului Japonez.

În cadrul discuțiilor, oficialii și-au manifestat disponibilitatea reciprocă de a extinde colaborarea în domeniul culturii, menționând necesitatea semnării unui acord în domeniul culturii între instituțiile de resort ale acestor două state, fapt ce ar impulsiona implementarea acţiunilor concrete de susţinere a proiectelor din diverse domenii ale culturii.

La finalul discuțiilor, ministrul Culturii l-a invitat pe E.S. Masanobu Yoshii să participe la evenimentele culturale internaționale organizate la noi în țară, precum Festivalul Internațional de Muzică “Mărțișor”, Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI, dar și Târgul Național al Covorului care se va desfășura la începutul lunii decembrie, curent.