Intensificarea relaţiilor comercial-economice bilaterale, organizarea ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, problemele cu care se confruntă cetățenii moldoveni, legate în special de lipsa unui acord de protecție socială, prioritatea retragerii trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană, precum și relansarea dialogului privind retragerea și distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna au fost discutate la întrevederea ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, cu ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

Miniștrii Nicu Popescu și Serghei Lavrov au discutat despre modalitățile de normalizare a dialogului interguvernamental. Interlocutorii au identificat o serie de domenii în care progresul este văzut ca fiind posibil și necesar.

Ministrul Nicu Popescu a remarcat importanța pașilor coordonați în direcția intensificării relaţiilor comercial-economice bilaterale și valorificării potențialului existent în acest sens. Părțile au menţionat intenția de a relansa pe deplin relaţiile economice şi de a elimina toate barierele existente în raporturile economice moldo-ruse. Totodată, ministrul moldovean de externe a reiterat că semnarea Acordului de Asociere RM-UE, care include şi Zona de Liber Schimb, nu este în contradicţie cu Zona de Liber Schimb în cadrul CSI.

În context, șeful diplomației moldovenești a exprimat speranța că apropiata ședință la Chișinău a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică va constitui o platformă bună pentru identificarea unor modalități concrete de depășire a problemelor acumulate, care împiedică dezvoltarea comerțului bilateral.

Un subiect aparte al discuțiilor l-a constituit problemele cu care se confruntă cetățenii moldoveni, legate în special de lipsa unui acord de protecție socială cu Federația Rusă. În aceeași ordine de idei, au fost discutate posibilitățile de reducere a costurilor de roaming între țările noastre.

Referitor la problematica reglementării transnistrene și rolul Federaţiei Ruse ca stat mediator în acest proces, ministrul moldovean de externe a reiterat prioritatea retragerii trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană, prezența cărora pe teritoriul Republicii Moldova contravine principiului neutralității stipulat în Constituția țării.

Șeful diplomației moldovenești a salutat disponibilitatea Federaţiei Ruse de a relansa dialogul privind retragerea și distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și a exprimat speranța ca acest subiect să fie discutat cât mai curând posibil cu toți actorii internaționali, sub egida OSCE.