Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, explică în cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă” de ce Guvernul s-a grăbit să-și asume răspunderea pentru pachetul celor șapte legi, inclusiv cea prin care datoria față de BNM va deveni datorie publică

Octavian Armașu susține că autoritățile și-au propus ca scop să îndeplinească toate acțiunile preliminare pe care le-a solicitat Fondul Monetar Internațional, până la sfârșitul lunii septembrie, astfel ca în luna octombrie să poată să ajungă la bordul Fonului Monetar Internațional.

„Lucrul acesta este extrem de important, deoarece aprobarea programului de către Fondul Monetar Internațional ne deschide accesul către finanțările de la alți donatori și, în cazul de față, vorbim de Uniunea Europeană și Banca Mondială. Noi avem nevoie ca aceste finanțări să devină disponibile în anul bugetar curent, ca să putem să finanțăm cadrul de cheltuieli preconizat pentru anul 2016. Și aici vorbesc de toate cheltuielile: și salarii, și pensii, și școli, instituțiile statului, tot-tot”, explică Octavian Armașu.

Ministrul a mai menționat sumele la care se așteaptă Republica Moldova dacă FMI aprobă o decizie favorabilă Moldovei.

„Ceea ce ține de bugetul de stat, este un suport bugetar de la Fondul Monetar Internațional nemijlocit la bugetul de stat de peste 23-24 milioane de dolari. Vorbim de împrumutul de 45 milioane de dolari de la Banca Mondială și, nu în ultimul rând, de circa 50 milioane de euro suport sub formă de granturi de la Uniunea Europeană pentru programele de reforme implementate anterior.”

Potrivit lui Armașu, fără acești bani țara va intra în mari dificultăți în ceea ce ține de onorarea obligațiilor pe care ni le-am asumat.

„Vă dați seama, noi acum am ajuns că împrumutăm de pe piața internă la o rată de sub 9%, când la începutul anului am avut 26%. Deci, dacă dispar perspectivele de finanțare, ratele, iarăși, va crește neîncrederea în piață și ne vom pomeni într-o situație destul de dificilă în ceea ce ține de piața financiară. Astfel, eu cred că ceea ce s-a făcut este un lucru foarte bun și perspectivele sunt bune, toate problemele vor fi rezolvate la timpul lor. Și, în felul acesta, vom reuși să ieșim din anul acesta cu cinste, deja cu toată finanțarea externă deblocată, astfel ca anul viitor deja să putem să mergem cu un buget bine finanțat, cu un buget bine pus la punct care să aibă și susținere de la partenerii străini”, explică ministrul finanțelor.

Totodată, Octavian Armașu a subliniat că sunt niște riscuri politice asumate, dar cineva trebuie să își asume răspunderea și să întreprindă măsuri.