Moscova nu va ataca niciodată nicio țară membră a NATO și toți oamenii politici responsabili înțeleg acest lucru. Declarația aparține ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la Moscova.

Cu toate acestea, Rusia nu și-a schimbat atitudinea față de extinderea Alianței Nord-Atlantice și a așa-zisului program de parteneriat cu NATO, precum și față de apropierea infrastructurii militare a acesteia de granițele sale.

Potrivit lui Lavrov, în doctrinele Rusiei de securitate este scris în mod clar că una dintre principalele amenințări este extinderea în continuare a NATO spre Est (…), dar nu și existența însăși a Alianței Nord-Atlantice.

„Sunt convins că toți politicienii serioși și onești sunt conștienți de faptul că Rusia nu va ataca niciodată nicio țară membră a NATO. Nu avem niciun fel de plan de acest gen. Eu cred că NATO își dă foarte bine seama de acest lucru, dar pur și simplu se folosește de ocazie pentru a amplasa mai multe echipamente și batalioane (în Est) ca o garanție că SUA vor continua să supravegheze întreaga zonă”, a afirmat ministrul de Externe rus.

 

Această declarație a oficialului rur intervine cu puțin timp înainte de summitul Alianței Nord-Atlantice (8-9 iulie) la Varșovia, unde NATO urmează să anunțe oficial o desfășurare de trupe suplimentare în Europa de Est, în special în Polonia.