În anul 2017 se va accentua tendința din ultimii 6-7 ani de scădere a prețului spațiului locativ din Chișinău. Potrivit datelor bursei imobiliare Lara prețul mediu al unui metru pătrat de spațiu locativ pe piața primară (apartamente noi) din Chișinău s-ar putea diminua cu 9-12%, notează mold-street.com.

Preţul unui apartament ce costa la începutul anului 50.000 de euro, ar urma să scadă la 44-45.000 de euro. “Nu va fi o prăbuşire a preţurilor. Va fi o scădere treptată şi diferenţiată”, avertizează experţii imobiliari. Astfel la apartamentele mici cu 1-2 camere, preţurile ar putea să scadă nesemnificativ sau chiar să se menţine la cotele actuale.

Potrivit prognozelor Bursei Lara, prețurile vor scădea inevitabil pentru că sunt o serie de factori ce favorizează o astfel de evoluţie. Astfel costul locuințelor rămâne în continuare mare pentru locuitorii țării, în condiţiile în care în ultimii doi ani veniturile reale s-au redus. În plus în economie nu se observă factori ce ar putea duce la o creștere stabilă a veniturilor reale.

Experții atrag atenția şi la factori importanți cum ar fi reducerea volumului transferurilor bănești de peste hotare (în 2013-2016 – cu circa o treime, de la 1,61 miliarde dolari în 2013 la doar 1,08 miliarde dolari în 2016) și devalorizarea leului față de dolar și euro, fapt care în complex a influențat puternic asupra stabilității pieței imobiliare.

Nu mai puțin important este și coraportul dintre veniturile reale și inflație. “Dacă în cursul anului se va atesta o creștere a veniturilor de 6-7% (important ca acest lucru să se întâmple în prima jumătate a anului), iar inflația va fi în intervalul de 4-5%, acesta va oferi cu siguranță o stare de spirit mai optimistă pentru ca oamenii să se comporte mai activ pe piețele de consum, inclusiv pe piața imobiliară. În condiţiile unei inflații de 6%, ratele la ipotecă desigur, nu ar trebui să fie mai mari de 8-9%. Deja există astfel de oferte pe piață. Dar şi în acest caz, reducerea preţurilor pe piața locuințelor nu poate fi evitată, deși va fi mai mică de 9%”, afirmă specialiştii.

Un alt factor este faptul că nu există încercări semnificative, fie din partea băncilor sau Guvernului pentru a stimula piața imobiliară. În plus, tarifele pentru serviciile comunale sunt din ce în ce mai scumpe, și, prin urmare, costurile suportate de locuitori pentru fiecare metru pătrat sunt în creștere.