Autoritățile Republicii Moldova dau dovadă de o consecvență în eforturile de a stabili relații de cooperare cu Federația Rusă, bazate pe respect reciproc, fără șantaj și presiuni. Acest lucru rezultă din seria de acțiuni, întreprinse de Moldova de la începutul anului.

Astfel, în martie, conducerii Rusiei i-a fost transmisă o notă semnată de președintele Parlamentului, Andrian Candu și premierul Pavel Filip, în care se atrage atenția că oficialii moldoveni sunt supuși unor abuzuri la intrarea și ieșirea din Rusia și că acest lucru ar fi o presiune din partea serviciilor speciale de la Moscova, ca răspuns la investigarea spălării a peste 22 de miliarde de dolari din Rusia, prin băncile din Moldova. Iar pentru că demersul nu a fost luat în seamă de Kremlin, oficialilor din țara noastră le-a fost recomandat să evite călătoriile în Rusia. La sfârșitul lunii mai, cinci diplomați ruși au fost acuzați de spionaj și recrutare în țara noastră a mercenarilor pentru luptele din estul Ucrainei. Aceștia au fost expulzați. Iar pentru că propaganda orientată împotriva autorităților din țara noastră și a cursului european al Moldovei s-a intensificat în ultimul timp, la mijlocul lunii iunie, PDM a înregistrat în Parlament proiectul de lege care prevede combaterea propagandei ruse în spațiul audiovizual.

Luna iulie a fost mai bogată în evenimente cu tangență la relațiile moldo-ruse. În data de 7 iulie, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat o declarație „cu privire la tendinţele negative a evoluţiei situaţiei în jurul Transnistriei în legătură cu acţiunile Guvernului Republicii Moldova şi ale autorităţilor Ucrainei”, în care acuză ambele țări de blocadă a regiunii separatiste a Moldovei, ca urmare a instituirii controlului comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean al frontierei comune. Ministerul de Externe de la Chișinău a calificat declarația în cauză ca pe o tentativă de a induce în eroare opinia publică și să provoace noi tensiuni.

”Declarația conţine o serie întreagă de evaluări tendenţioase şi critici absolut neîntemeiate la adresa autorităţilor moldoveneşti”, se menționează în nota MAEIE. Peste câteva zile, aflat la New York, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a pledat, de la tribuna Internaționalei Socialiste, pentru implicarea mai puternică a actorilor regionali şi globali în găsirea soluţiei potrivite în cazul conflictului transnistrean. El a reamintit în acest context solicitarea constantă a Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse din Transnistria, precum şi a armamentului şi muniţiilor.

„Credem că e necesară transformarea misiunii pacificatoare a Federaţiei Ruse care se află în ţara noastră în zona conflictului într-una civilă, sub mandat internaţional”, a adăugat Vlad Plahotniuc. Iar în data de 17 iulie, a fost inaugurat, în prezența premierului Pavel Filip și a președintelui ucrainean Petro Poroșenko, punctul de control comun moldo-ucrainean Cuciurgani-Pervomaisk.

La doar câteva zile, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declarația privind retragerea trupelor ruse, a munițiilor, armelor și echipamentului militar de pe teritoriul Republicii Moldova. În document se menționează că menținerea pe teritoriul țării a unui volum mare de arme, muniții reprezintă o amenințare constantă la adresa stabilități regionale și europene, în general. Deputații au făcut apel către Federația Rusă să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor și munițiilor sale din estul țării noastre. De asemenea, ei se adresează organismelor internaționale și către toate statele lumii să susțină inițiativa de păstrare a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Moldovei.

Ulterior, autoritățile de la Chișinău au transmis ambasadorului rus Farit Muhametșin că Moldova refuză să aprobe survolarea de către delegația rusă a spațiului său aerian cu avioane militare, care urmau să aterizeze la Tiraspol. Oficiali și artiști ruși urmau să vină la evenimentele prilejuite de aniversarea a 25-a de la instituirea misiunii de menținere a păcii, pe care Moldova le consideră o sărbătoare camuflată a separatismului. Și pentru că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a neglijat acest mesaj, Farit Muhametşin a fost din nou convocat  la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, unde i „s-a atras atenţia repetat asupra inoportunităţii organizării în mod unilateral” a unor manifestaţii consacrate aniversării respective, cu participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă. În mesajul diplomației de la Chișinău se arăta că „astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse, pe care Chişinăul le doreşte prieteneşti, de încredere şi respect reciproc”.

Și acest demers a fost ignorat de Kremlin. Ca urmare, în data de 28 iulie un deputat rus și un grup de artiști care planificau să ajungă la Tiraspol au fost întorși din drum, la Aeroportul Chișinău. Iar peste două zile, cu implicarea României, a fost întors din drum și vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Acest lucru a provocat un val de injurii și amenințări din partea oficialului rus. În mai multe interviuri și postări pe rețele de socializare, Rogozin i-a insultat pe moldoveni. Reacția Chișinăului nu s-a lăsat mult așteptată. În data de 2 august, Guvernul l-a declarat pe vicepremierul rus persona non grata în Moldova.

”Modul în care au fost trataţi cetăţenii ţării noastre şi Republica Moldova, această declaraţie este una pur şi simplu inacceptabilă. Şi eu consider că este de datoria noastră, a autorităţilor, simţim această nevoie să protejăm cetăţenii şi ţara noastră. Relaţiile noastre cu orice ţară din lume trebuie să fie bazată pe respect. Şi noi vom fi consecvenţi în acest sens”, a explicat gestul premierul Pavel Filip. Pe parcursul lunii august, în presa rusească, dar și instituțiile mass media de la noi, controlate de Moscova, au lansat un val întreg de mesaje false, pentru a discredita autoritățile. Printre acestea se numără pregătirea de către SUA a diversioniștilor moldoveni pentru lupte în stânga Nistrului. De absurditatea acestor afirmații s-a convins și președintele pro-rus Igor Dodon, care a vizitat mai multe obiective ale Armatei. La fel, a fost lansat falsul privind o posibilă introducere a vizelor pentru cetățeni ruși.

Marți, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a confirmat că Moldova a solicitat Organizației Națiunilor Unite să includă pe agenda viitoarei sesiuni a Adunării Generale subiectul retragerii trupelor militare străine de pe teritoriul țării noastre.