Cu război la hotarele țării și cu rezervele de grâu la „zero”. Este poziția guvernării, care, în condițiile de scumpiri majore în toate domeniile de importanță pentru țară, cu eminența izbucnirii unui conflict armat pe teritoriul republicii, a decis să golească depozitele de produsul strategic al statului – grâul.

Problema a fost pusă în discuție de primarul general, Ion Ceban, care a specificat într-o conferință de presă că deși guvernarea a anunțat despre stoparea exportului acestuia, cerealele sunt în continuare masiv scoase din țară.

„Am comunicat cu unii experți și Specialiștii spun că putem ajunge în altă criză și anume lipsa de grâu. Ce face azi guvernarea, duce la export grîul, în timp ce au anunțat că au stopat aceste exporturi masive. Specialiștii atenționează inclusiv guvernarea că ar trebui să facem rezerve, ca după o perioadă de timp, să nu fim nevoiți să exportăm acest produs la preț dublu sau triplu”, a specificat edilul capitalei.

O altă problemă omisă de autoritățile centrale este lipsa unei gestionări corecte la frontieră a fluxului de agenți economici ce își exportă produsele, zeci de camioane staționând zile la rând în vamă, fără explicații și suport din partea responsabililor de situație.

„La fel mi s-au plâns unii agenți economici exportatori, care spun că mașinele care merg spre export fac coadă de km în vămi pentru a trece și sunt nevoiți să stea zile întregi. Cer ajutorul să se întoarcă cu fața la ei. Noi trebuie să stimulăm și ajutăm acești oameni și să nu creem impedimente”, a declarat Ceban.

În context, edilul capitalei a specificat că Guvernarea se preocupă în mare parte de Chișinău, iar în alte domenii, și la nivel de țară au lăsat totul baltă.
„Republica Moldova nu este doar Chișinău, aveți angajamentul să conduceți o țară. Deocamdată prețurile își pun amprenta pe calitatea vieții atât oamenilor din Capitală cât și din toată țara. Vom rămâne fără oameni. Toți vor pleca”, a conchis Ceban.