Alegere grea pentru noul lider al talibanilor, mollahul Haibatullah Akhundzada. Misiunea NATO în Afganistan l-a avertizat joi că are șansa istorică de a se transforma în primul lider insurgent care a semnat un acord de pace sau, dimpotrivă, riscă să aibă aceeași soartă ca predecesorul său, mollahul Akhtar Mansoor, ucis într-un atac american cu dronă, sâmbătă, în apropierea graniței afgano-pakistaneze.

„Sperăm din toată inima că va alege pacea și că se poate transforma într-un lider care să intre în istorie”, a declarat generalul de brigadă Charles Cleveland, adjunctul șefului personalului pentru comunicații al forțelor americane și ale NATO din Afganistan, într-o conferință de presă desfășurată la Kabul.

Militarul american a insistat că mollahul Haibatullah Akhundzada trebuie să aibă capacitatea de a fi un om al păcii și un om care să facă istorie, să facă ceva cu adevărat pozitiv pentru națiunea sa, contribuind la încheierea violențelor și la clădirea unui Afganistan mai bun.

Potrivit generalului, cealaltă opțiune a noului mollah este de a fi încă un lider taliban care-și trimite fiii să moară în luptă, se poate ascunde și, în cele din urmă, va sfârși, cel mai probabil, la fel ca alți lideri pe care i-au avut talibanii.

Generalul Cleveland a apreciat că, pe termen scurt, misiunea aliată nu se așteaptă la schimbări semnificative pe câmpul de luptă.

„Noul mollah va avea nevoie de timp pentru a-și consolida puterea”, a comentat generalul american.

În opinia sa, Haibatullah Akhundzada este mai degrabă un lider religios, un expert în justiția islamică, dar fără experiență pe câmpul de luptă, spre deosebire de predecesorul său. „Mansoor era o amenințare directă pentru Statele Unite, pentru forțele de coaliție și cele afgane, pentru poporul afgan și era un obstacol în calea păcii”, a mai spus generalul american.