Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind Brexit-ul sunt programate să înceapă luni la Bruxelles, chiar dacă premierul britanic Theresa May porneşte de pe o poziţie slăbită după rezultatul neconvingător în alegerile anticipate recente, în urma cărora Partidul Conservator pe care îl conduce a pierdut majoritatea în parlament, transmite DPA citată de economica.net.

Negociatorii celor două părţi au convenit să meargă înainte cu data de 19 iunie, aşa cum a fost plănuit, în ciuda rezultatului slab obţinut de conservatori la acest scrutin convocat de May în speranţa că îşi va întări poziţia politică pentru discuţiile cu UE. Însă May conduce acum un guvern minoritar şi există semne de întrebare în legătură cu abilitatea guvernului de a începe aceste negocieri.

Premierul şi alţi înalţi oficiali, inclusiv ministrul pentru Brexit, David Davis, au evidenţiat săptămâna trecută că priorităţile guvernului şi calendarul negocierilor nu s-au schimbat în urma alegerilor.

Ministrul britanic de finanţe, Philip Hammond, a declarat vineri că priorităţile Marii Britanii în negocieri vor fi protejarea locurilor de muncă şi a economiei.

Negocierile sunt programate să înceapă la ora 11.00 (09.00 GMT) la Bruxelles printr-o întâlnire între Davis şi negociatorul-şef al UE, Michel Barnier. Programul include un dejun de lucru şi o sesiune de discuţii între cei doi negociatori şi întâlniri între adjuncţii lor.