Titularii de patente pentru activitatea de întreprinzător organizează un nou protest în faţa Guvernului, la care vor cere să se anuleze prevederea legală care interzice activitatea de întreprinzător în bază de patentă din 1 ianuarie 2017. Preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN că la protest urmează să vină circa 2000 de persoane, iar acţiunea va continua şi la Parlament.

Eugen Roşcovanu a specificat că în ultimele două săptămâni deţinătorii de patente au participat la şedinţele Consiliului Economic al premierului, unde au avut mai multe discuţii aprinse cu membrii acestuia şi cu reprezentanţii Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Potrivit preşedintelui asociaţiei, în cadrul şedinţelor o persoană a comunicat despre mai multe companii care activează în economia tenebră sau fac evaziuni fiscale. Ulterior această persoană ar fi fost ameninţată, iar Eugen Roşcovanu consideră că, fie unii membri ai Consiliului Economic, fie persoane de la FISC, protejează agenţii economici care activează ilegal.

Într-o altă situaţie, un membru al Asociaţiei Micului Business, care distribuia pliante prin care chema oamenii la protestul de vineri, a fost ameninţat şi i s-a cerut să înceteze. Eugen Roşcovanu califică aceste acţiuni drept presiuni asupra micului business.

În opinia micilor întreprinzători, propunerea Guvernului ca ei să nu mai activeze cu patentă, dar să procure aparat de casă şi să aibă contabili este inacceptabilă pe motiv că deţinerea aparatului este costisitoare, iar achitarea salariului contabilului le va scumpi cu mult afacerea, ceea ce va duce la scăderea veniturilor. Eugen Roşcovanu a declarat că, potrivit datelor statistice, numărul întreprinderilor mici este în scădere din cauza măsurilor coercitive aplicate de autorităţi. Acum, numărul de întreprinderi mici a ajuns la cel care era în 2012. La fel şi veniturile acestor întreprinderi sunt în scădere.

Eugen Roşcovanu a menţionat că a prezentat la Consiliul Economic al premierului peste 300 de pagini cu semnăturile deţinătorilor de patente care se exprimă împotriva anulării acestora. Acesta a accentuat că deja nu se mai eliberează patente pentru activitatea de întreprinzător pentru anul viitor, şi cu cât se apropie ziua când va fi interzisă această activitate, cu atât mai multă lume va decide să iasă la proteste.