Acțiunile Chișinăului în relația cu Moscova din ultima vreme îi neliniştesc și chiar îi sperie pe unii tocmai din cauza că guvernarea respectă principiile constituționale ale suveranității și independenței Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de către editorialistul Nicola Negru într-un interviu pentru portalul tribuna.md.

”Fiindcă până nu demult guvernanții s-au comportat ca niște vasali credincioși ai Federației Ruse (președintele Dodon nu a renunțat nici acum la acest rol), orice gest normal, demn, o poziție verticală, provoacă uimire, pare mai curajos decât e în realitate, unii chiar spunând că e o nebunie. Chișinăul nu a făcut nimic ieșit din comun, din ceea ce nu ar face un stat normal – a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, conform angajamentului Rusiei la Istanbul, în 1999, a informat Moscova că nu consideră drept o „sărbătoare” faptul că soldații ruși se află pe Nistru în rolul de „pacificatori” timp de 25 de ani (ei nu și-au îndeplinit misiunea prevăzută prin acordul moldo-rus de încetare a războiului la Nistru, nu au asigurat circulația liberă a cetățenilor, ci, dimpotrivă, au pactizat în mod fățiș cu separatiștii) și demult e timpul ca misiunea militară de pacificare să fie transformată în una civilă, internațională. Moscova a mai fost rugată să se abțină de la acțiuni festive „unilaterale”, care ne umilesc de fapt, însă Rogozin a „neglijat”, în mod sfidător, imperial, această cerere legitimă.

Ba mai mult, a răspuns cu injurii, cu amenințări, cu ofense, atunci când a fost în mod justificat întors din drum”, spune Nicolae Negru. Editorialistul nu este de acord cu afirmația că ultimele evenimente „indică o înrăutățire” a relațiilor dintre Republica Moldova și Rusia. ”Mai curând, e vorba despre o limpezire a acestora, o clarificare, o stabilire pe baze mai sănătoase, mai puțin fluide decât până acum. „Paradigma” acestor relații  s-a schimbat definitiv după semnarea Acordului de Asociere cu UE, cărui acord Moscova s-a opus cu vehemență, amenințând și închizând piața Rusiei pentru principalele produse moldovenești, lăsând o portiță deschisă pentru cele din Transnistria și Autonomia Găgăuză, pentru a stimula separatismul. Ce se mai poate „înrăutăți”? Moscova să-i expulzeze pe cei 200-400 de mii de muncitori, care lucrează în Rusia, cum „prorocesc” unii putiniști isterici? Bățul e cu două capete. Efectul ar putea fi asemănător celui provocat în Ucraina de ocuparea Crimeii.

Kremlinul mai are la dispoziție o singură pârghie puternică – „omuleții verzi” sau războiul „hibrid”, dar folosirea acesteia va depinde de conjunctura internațională și regională, de situația din interiorul Republicii Moldova, nu de modul cum va fi întâmpinat Rogozin la Chișinău. Aceasta poate servi doar ca pretext de război, iar pretextele pot fi create, dacă lipsesc. Exemplul Georgiei, apoi al Ucrainei o demonstrează convingător”, mai spune editorialistul.

foto: adevarul.md