Drepturile omului în Republica Moldova sunt încălcate de autorităţile ilegale de la Tiraspol. De această părere este preşedintele Nicolae Timofti, care a avut miercuri o întrevedere cu delegația Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), precizează 24h.MD.

Referindu-se la respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, șeful statului a reiterat faptul că acestea sunt încălcate de către autoritățile ilegale de la Tiraspol.

„Menținerea voită a stării actuale nu este în interesul Republicii Moldova și a locuitorilor de o parte și de alta a Nistrului ”, a spus Nicolae Timofti.

În cadrul întrevederii, oficialii au făcut un schimb de opinii pe marginea implementării reformelor în Republica Moldova și despre recentele modificări ale cadrului normativ privind modalitatea de alegere a șefului statului.

În context, președintele Timofti a menționat că alegerea șefului statului prin vot direct corespunde așteptărilor populației, iar în cazul modificării Legii Supreme să fie luată în calcul posibilitatea revizuirii prerogativelor Președintelui Republicii Moldova.

Părțile au abordat și probleme legate de calitatea justiției în țară, care afectează cetățenii, dar și imaginea Republicii Moldova.

Conform preşedinţiei, co-raportorul Jonasson a salutat mesajul ferm al Președintelui Timofti în favoarea unui sistem judecătoresc independent și profesionist.

De menționat este că întrevederea a fost condusă de domnul Ogmundur Jonasson, co-raportor al Comitetului de monitorizare, aflată într-o vizită în Republica Moldova.