Comisia de la Veneția oferă expertiză tehnico-juridică, iar oportunitatea politică nu e tema lor, a declarat ieri la Bruxelles vicepreședinta grupului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa din Parlamentul European, Norica Nicolai, la întrevederea cu liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc.

“Chestiunile de oportunitate politică trebuie decise de parlamentele naționale prin consultarea tuturor partidelor politice. Chestiunile tehnice vor trebui luate în discuție cu siguranță și acceptate atunci când se va aproba noua lege electorală”, a declarat Norica Nicolai. Ea a mai evidențiat că Uniunea Europeană nu poate să impună unui stat un anumit sistem de vot și nu trebuie să condiționeze asistența macrofinanciară pentru Moldova cu păstrarea actualului sistem electoral.

norica

În altă ordine, vicepreședinta grupului ALDE a îndemnat liderii PDM să fie fermi în acțiunile de reformare pe care le promovează Guvernul condus de Pavel Filip. Ea a dat asigurări că există toată susținerea în acest sens din partea Uniunii Europene, precizând că la Bruxelles sunt apreciate reformele în justiția moldovenească.

Vlad Plahotniuc s-a mai întâlnit cu deputați europeni, care contestă intenția de modificare a sistemului electoral în Moldova, manifestând dorința să aibă un dialog și cu aceștia. În discuțiile cu deputatul Cristian Preda, din grupul Popularilor Europeni, Vlad Plahotniuc a amintit că sistemul electoral mixt a fost anterior promovat de către Partidul Liberal-Democrat, iar PDM și-a asumat să ducă la bun sfârșit această schimbare. Cristian Preda a declarat că nu crede oportună modificarea sistemului electoral în Moldova, precizând că aceasta ar putea fi un pericol pentru sistemul pluripartidist din țara noastră.

vp

Deputatul european a susținut însă necesitatea stopării propagandei și dezinformării ruse în R. Moldova. “Cetățenii moldoveni trebuie să cunoască despre avantajele procesului de integrare europeană”, a spus el, îndemnând conducerea PDM să aibă o comunicare mai activă la Bruxelles.