Circa 1,5 milioane de moldoveni au traversat frontiera R. Moldova în baza paşapoartelor biometrice având drept destinaţie ţări europene, până astăzi, când se împlinesc patru ani de la liberalizarea regimului de vize cu țările Uniunii Europene.

Potrivit datelor Poliţiei de frontieră, aproximativ 79,5%  din moldovenii care au beneficiat de această facilitate au revenit în ţară, scrie Moldpres.

Conform sursei citate, cei mai mulţi moldoveni au ales să treacă frontiera prin vama Leușeni – Albița, poliţiştii de frontieră înregistrând 562 076 de persoane, după care urmează Aeroportul Internațional Chișinău prin care au plecat spre UE – 273300 deţinători de paşapoarte biometrice. Alţi 256 307 de moldoveni au mers în comunitatea europeană prin punctul de trecere Cahul-Oancea, iar 217 896 de cetățeni RM au preferat punctul de trecere Sculeni.

Autorităţile anunţă că numărul de moldoveni care merg în ţările UE în baza paşapoartelor biometrice creşte în fiecare an. Tinerii, cu vârste cuprinse între 26-35 ani, au fost în topul persoanelor care au ales să plece în Uniunea Europeană, numărul traversărilor acestora fiind de 1 181 346.

De la începutul anului curent și până în data de 23 aprilie, peste 449 479 cetăţeni au traversat frontiera cu paşaportul biometric.

Conform datelor oferite de Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene, din momentul liberalizării regimului de vize cu UE (28 aprilie 2014 – până la data 31 decembrie 2017), nu a fost permisă intrarea în statele membre ale UE la 14 019 de cetăţeni moldoveni. Motivul principal îl constituie neîntrunirea condițiilor de intrare, insuficienţa mijloacelor financiare şi depăşirea termenului legal de şedere în statele membre UE.