Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din România a decis marți realizarea unei strategii pe termen mediu și lung pentru îmbunătățirea relației cu Republica Moldova, astfel încât relaţia dintre cele două ţări să devină „mai performantă, mai pragmatică şi mai previzibilă”.

Relația noastră trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă. Pentru a îmbunătăți abordarea relației dintre România și Republica Moldova s-a decis să se lucreze pe o strategie pe termen mediu și lung care va stabili cum ne vom poziționa în această relație. Evoluția politică din Moldova ne-a arătat ca partidele pro-europene au dificultăți care s-au văzut foarte bine după alegerile parlamentare din 2014″, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după ședința CSAT.

Șeful statului a subliniat faptul că România vine în sprijinul Republicii Moldova cu o finanțare importantă este un început, însă este necesară o implicare mult mai profundă.

Întrebat dacă această strategie va cuprinde şi viziunea privind o eventuală unire, Iohannis a precizat că „discuţia despre o eventuală unire se va trata în strategia pe care o vom trata în CSAT la sfârşitul anului”.

El a subliniat că în ședința CSAT a fost atrasă atenția că trebuie făcută deosebirea între abordarea foarte serioasă a relației dintre România și Republica Moldova și „abordări populiste electoraliste”, având în vedere că urmează alegeri parlamentare în România și alegeri prezidențiale în Republica Moldova.