Douăzeci de maratoniști și ultramaratoniști din Republica Moldova și-au testat rezistența în cadrul ultramaratonului Dante Hell Ultra Trail din preajma satului Suruceni. Această competiție a fost organizată de organizația neguvernamentală RunMoldova, cu suportul Ministerului Educației. Culturii și Cercetării, precum și Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova.

Competiția constă în alergarea unui traseu de 6 km cu o acumulare de 175 de metri, la fiecare oră, cu condiția încadrării în 60 de minute. Cursa este câștigată de ultimul sportiv care rămâne în cursă.

“Putem afirma cu certitudine că testarea, în premieră, a unui astfel de tip de competiții de anduranță, este un succes, lăsându-i pe cei mai tari sportivi din Moldova istoviți și încântați”, susține Sergiu Ipatii, membru RunMoldova, autorul acestui proiect. “Romanticii din RunMoldova au transformat Ultra-maratonul „din spatele casei” în „Dante Ultra Trail – Câte cercuri are infernul tău?”, inspirat de Divina Comedie a autorului Dante Alighieri, în care eroul principal parcurge 9 cercuri ale infernului, în încercarea de a-și găsi iubita”, a mai menționat Sergiu Ipatii.

“O cursă unde fiecare a putut afla cîte cercuri are iadul lui. O cursă unde fiecare poate afla din ce e făcut în situații complicate. Momente în care susținerea prietenului e mult mai importantă ca timpul de odihnă, chiar dacă el insistă să pleci. Sunt momente unice, pe de o parte destul de complicate fizic cît și psihic-emoțional. Nimeni nu știe cum vei reacționa după multe ore de efort fizic continuu, nici chiar tu. Și te trezești la un moment dat că tu zîmbești, iar apoi vorbești cu umbra ta – cică să nu ai de gînd să mă părăsești, ca apoi mai să-ți nu-ți dea ochii în lacrimi iar peste o secundă sa fii înfuriat! Și toate astea pe parcursul la cîtorva minute. Momente cînd nu scoți un cuvînt kilometri întregi și pe la km 54 începe să-ți cînte in căști un cîntec super-puper “motivațional” și tu înțelegi că refrenul e compus practic din trei cuvinte – YOU CAN DIE 😂 și tu iarăși finisezi primul acest cerc. Ca apoi să mai faci un cerc ca să ai o cifră mai frumoasă. Pe lîngă rezistență enorma fizică pe care au alergătorii de anduranță, cel important factor e cît de stabil psihic vei fi cînd orice celulă a corpului tău arde de durere și creierul încearcă să te convingă că trebuie să te oprești…atît cît te doare ceva ești viu”, a scris despre această cursă alergătorul Mihai Chiriac.

Distanța totală parcursă de către sportivi în cadrul competiției a fost de 1080 km, câștigător al acesteia fiind Vitalie Clopot cu 96 de kilometri parcurși în 16 ore. 11 din 21 de participanți au alergat o distanță de ultra, de la 54 până la 96 de kilometri. La acest concurs dur au participat și două domnișoare Anna Cazacu și Tatiana Prisăcaru.
Pe parcursul competiției sportivii au fost serviți cu zeamă, hrișcă, vin fiert și Red Bull.

Reprezentanții RunMoldova susțin că Dante Hell Ultra Trail va debuta în calitate de competiție oficială în toamna anului 2019, cu o serie de schimbări care o vor face și mai dură.

RunMoldova este o organizație nonguvernamentală care întrunește sportivii amatori și profesioniști de trail running. În acest an, RunMoldova, va organiza trei competiții internaționale: VOLVO ULTRA RACE (29 iunie 2019), DRAGONUL DE AUR (3 august 2019) și TARABOSTES TRAIL (5 octombrie 2019).